Министерството на правосъдието на Молдова поиска днес от съда в Кишинев да наложи за шест месеца ограничения върху политическата дейност на проруската партия "Шанс", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Министерството съобщи, че решението е взето, след като при одит на партията било установено, че ръководството на "Шанс" не е изпълнило изискванията на ЦИК и не е предоставило пълни данни за дейността си.

Проруската партия е свързана с избягалия в чужбина бизнесмен Илан Шор, който миналата година беше осъден задочно на затвор за измама. Той подкрепя присъединяването на Молдова към Евразийския икономически съюз и стратегическото ѝ партньорство с Русия.

Решението на съда може да спре повечето политически дейности на партията. Това би ѝ попречило да води кампания по време на президентските избори и референдума за европейската интеграция на Молдова, които се очаква да се проведат едновременно през октомври.

Опитите на Ройтерс да се свърже с представители на партия "Шанс" за коментар са завършили с неуспех.

Докато е под ограниченията, партията може да бъде възпрепятствана да взема участия в медиите, да организира събрания, митинги, протести и други публични действия и с някои изключения да използва банковите си сметки.

Властите в Молдова забраниха на партията да участва в местните избори миналата година, позовавайки се на опасения за националната сигурност.