Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София. Демонстрацията започна в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски", след което автомобилите се придвижиха до Столичната община.

Снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК>>

В хода на протеста автомобилите ще обикалят непрекъснато сградата на Общината, плътно и без да нарушават Закона за движение по пътищата.

С протеста от бранша настояват за възстановяване на всички унищожени вече места за изчакване на клиенти.

Според анализ 40% от таксиметровата инфраструктура в зона "център" и над 20% от тази в зона "първа" са практически унищожени от действията на Столичната община.

Снимка: Булфото

Ключови места от централната градска част са оставени изцяло без каквато и да е таксиметрова инфраструктура. Това създава изключителни трудности в работата на заетите в таксиметровия превоз на пътници в София, твърдят синдикалистите.

Излизаме на протест, защото нямаме друг законов начин, категоричен бе пред БНР Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат: "Поводът за протеста са премахнатите 22 таксиметрови стоянки от зони "център" и "първа" в столицата, без какъвто и да е дебат. Нещата преляха с ремонта и новата организация на движение в центъра на София преди няколко дни, когато Общината без предупреждение унищожи стоянките за таксита в района на НДК. /.../ Закриват се стоянки. Цели зони, огромни зони от центъра фактически са останали без места за престой и изчакване на клиенти от таксиметровите шофьори", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Снимка: Булфото

По думите му в следствие на това таксиметровите шофьори търпят санкции всеки ден.

Цветков напомни, че в последните години такситата са внесли над 30 млн. лв. в бюджета на Общината. Според него тези средства би следвало да отиват за подобряване на стоянките и таксиметровата инфраструктура. Да нямаме такава инфраструктура - за нас не е приемливо, категоричен бе той.

Стоянките в София са 131 със 729 места. Те са намалени с 40 до 60%. А самите таксиметрови автомобили вече са около 5600. Има осигурени места за 11-14% от такситата, изчисли Красимир Цветков.

Според него има пълно безхаберие относно съществуването на този бранш. По думите му столичният кмет се крие и не влиза в диалог с тях.

Снимка: Булфото

Исканията на таксиметровите шофьори са да има стоянки, да се откриват нови, където е необходимо, да се изгради линия на комуникация между бранша и Центъра за градска мобилност относно репатрирането на автомобили, паркирани върху стоянки, както и да се увеличи таксата за такова репатриране.