НСО обяви извънредните мерки за сигурност, които ще бъдат в сила в деня на националния празник - 3 март, в столицата.

Гражданите, които желаят да присъстват на тържествената заря-проверка вечерта пред Паметника на Цар Освободител, която започва в 18:00 часа, ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, както и източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия, съобщават от службата за охрана.

Няма да бъдат допускани на площада хората, които носят обемисти багажи или са във видимо нетрезво състояние.

НСО ще пропуска гражданите през три пункта на площада - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител, в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски", където е кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски", и един пункт на бул. "Цар Освободител", откъм хотел "Сенс".

Въвежда се забрана за дронове в зоната за сигурност с център площад "Александър Невски" и в радиус от 1000 метра, от 09:00 часа до 12:30 часа. Полетите на всички видове безпилотни летателни средства се забраняват и в радиус от 1300 метра на площада от 16:00 ч. до 22:00 часа вечерта.

За церемонията пред Паметника на Незнайния воин по-рано през деня - от 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин, гражданите ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. "Раковски" и ул. "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка", и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски". От 12:00 часа пък пред сградата на Администрацията на Президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул.