В съобщение на сайта на партия "Зелените" се казва, че през последната седмица са провели преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), откъдето излязоха преди време.

Като условие за преговорите те поставили 5 политики, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то НС: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в  защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност.

Въпреки "заявената воля" от РБ обаче, до подписване на меморандум за съгласие по принципните политики така и не се стигнало. След 10-дневно мълчание РБ излязъл с условия, които не отговарят на представата на "Зелените" за справедливо отношение между партньори.
Вчера от Блока заявиха, че преговорите продължават.

"Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за депутати с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в НС противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика", пише в съобщението на "Зелените".

С присъединяването си към РБ "Зелените" трябвало да подпишат същото коалиционно споразумение, каквото са подписвали ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС, съобщи OffNews. В него се описват финансовите ангажименти, които всяка партия поема за финансирането на блока, предизборната кампания и разпределението на субсидията след изборите.

По груби сметки това означава "Зелените" да внесат 100 000 лева в касата на блока и отделно от това да осигурят за кампанията на техните кандидати 70 000 за избираемо място и 25 000 за водач на листа в район без шанс за депутат. "Зелените" заявили, че нямат толкова пари, а и да имат не биха ги дали.

Лидер на РБ

Междувременно председателят на ДСБ Радан Кънев бе номиниран за лидер на РБ. Това съобщи лично той на пресконференция в Пловдив. Окончателният избор между него и председателя на СДС Божидар Лукарски ще се състои на форум на Блока на 13 септември.

Кънев коментира, че само обединени, десните ще имат силата да отстранят БСП и ДПС от изпълнителната власт.

"Ще искаме избори за Велико народно събрание, за да се изрежат язвите в съдебната система", добави той.

По думите му БСП и ДПС трябва да останат извън изпълнителната власт за поне 10 години.