От ГЕРБ да добавят и ДПС в предложения от ПП-ДБ меморандум за управление. Това предложи депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков. 

"Меморандумът е двустранен - между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, ако ГЕРБ виждат отношенията като тристранни, като четиристранни, да се включат ДПС или други партии. Нека да го кажат и да го предложат, за да знаят гражданите от какви позиции се създава управлението за следващите 9 месеца", коментира депутатът пред БНР. Той е категоричен, че в никакъв момент кабинетът "Денков" не е бил тристранен, а винаги е бил между две коалиции, които трябва да продължат на ротационен принцип управлението на държавата.

Божанков подчерта, че меморандумът, който ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС, включва няколко от главните цели на това управление: 

"Първата е да довършим съдебната реформа. Предстои ни избор на Висш съдебен съвет. Как ще направим този избор е този въпрос, който ще ни закара или до катастрофа, или ще изчистим съдебната система. В меморандума предвиждаме конкретен механизъм за избор на регулатори. Ако някой това го вижда като делкане, ние сме предложили демократичен и прозрачен механизъм. ... Ако ГЕРБ твърдят, че нашето предложение не е добро, да предложат по-добро. Ние не предлагаме ултиматум, така че да оставим ГЕРБ без никакъв ход. Ако те имат предложения, нека да ги направят, но досега не чуваме такива".

Депутатът изтъкна, че досега винаги ГЕРБ са искали подписване на споразумение между партиите, подкрепящи правителството.

По думите на Явор Божанков няма нищо компрометиращо в това, че Христо Иванов е преговарял за съдебна реформа:

"Не за себе си, не за да иска някаква позиция за партията си, а за да се случи съдебната реформа на конституционно ниво. И това се случи. Не знам какви разговори са водени, но звучи съвсем не лошо идеята фигурата на следващия главен прокурор да не е като тази на Гешев или на Цацаров, а на някой като Андрей Янкулов, защото той е безспорен авторитет. Не знам воден ли е такъв разговор, но ако не е - лично аз ще започна да водя такъв разговор, защото профилът на следващия главен прокурор трябва да е пълно отрицание на всичко, което имахме дотук".

Не мога да допусна, че ще хвърлим България на предсрочни избори заради его, изтъкна депутатът от ПП-ДБ. 

Явор Божанков съобщи и, че ПП-ДБ са внесли в сряда проекти на решения за освобождаване на депутати от "Възраждане" от парламентарните комисии по отбрана и по външна политика:  

"Първо - ПГ на "Възраждане" вече не е трета, а четвърта, защото е по-малка от тази на ДПС. Второ - изключителен риск за националната сигурност на България е пътуването на депутати от "Възраждане" в Русия, където са присъствали на форум на партията на Владимир Путин "Единна Русия". Трябва да бъде проверено от службите и компетентните органи какво е било финансирането на това пътуване и какви са били целите му, защото Русия ни е обявила за вражеска страна. Организациите, в които България членува, обявиха режима в Руската федерация за финансиращ тероризма. ... Недопустимо е депутат (от парламентарната комисия по отбрана - б.р.), който има достъп до класифицирана информация, касаеща отбраната на България и на НАТО, да прави такива посещения".

Божанков подчерта, че на "специалните органи" ще им бъде зададен и въпросът дали е предавана на Русия информация за сигурността на България.