Нормално е, когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси, то да започне с челен сблъсък на идеи, с много емоции и усещане за безизходица. Но също така е нормално след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание, цитиран от БТА.

По думите на министър-председателя хората очакват да се намерят работещи решения и да се продължи напред с реформите. Почти девет месеца това правителство работи и има резултати заради факта, че всички показахме, че можем да водим диалог, отбеляза още Денков.

Показахме, че можем да намираме решения в полза на хората, заяви той. Премиерът даде и примери:

Днес ще одобрим бюджета на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", чрез който ще бъдат осигурени над 2,5 млрд. лв. тази година. Ще одобрим трансфера на средствата в размер на 93 млн. лв. за безплатните познавателни книжки и учебници. Ще одобрим и 400 млн. лв. за изпълнение на планирана инвестиционна програма на общините. На база на предложения от нас бюджет преди няколко дни ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) постигна съгласие с лекарските съюзи да бъдат увеличени значително парите за извънболнична помощ и за диагностична дейност. Ще има много по-лесен достъп до ядрено- магнитен резонанс и до други процедури, които ще отменят необходимостта да бъдат хоспитализирани пациенти, обясни Денков.

Важно е да продължим напред, за да можем всяка седмица да правим уверени крачки към европейското развитие на тази България, в която искаме да живеем заедно, каза още министър-председателят.

Няма да подпиша т.нар. меморандум, каза вчера вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на пресконференция. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата, коментира външният министър. Позицията ѝ дойде, след като от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха на ГЕРБ-СДС меморандум за управление.