Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев направи остър коментар по повод поредния случай на запалено българско знаме в Република Северна Македония. Това се случи вчера по времена карнавала във Вевчани.

"Това е един много опасен рецидив, тъй като за втори път наблюдаваме такъв акт. Отвратителен, вандалски, варварски акт - така бих го нарекъл", каза той в предаването на БНТ "Още от деня".

"Ние веднага реагирахме - министър Захариева даде нареждане за демарш пред македонската страна. Република Северна Македония беше моментално демарширана, че такова посегателство към национални символи на приятелска държава не може да бъде наблюдавано", категоричен е Георгиев.

"Антибългарската реторика сякаш доминира в публичното пространство на Северна Македония под различни форми - нещо, което няма как да скрием, че ни обижда и оставя един много неприятен вкус в устата. Апелираме пред властите в Северна Македония да се разследват и преследват такива актове, тъй като първия такъв не беше разкрит", каза зам.-министърът.

Коментар по скандала направи посланикът на България в РСМ Ангел Ангелов: " Вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Захариева ми нареди и аз направих остър устен демарш пред Министерство на външните работи на Република Северна Македония още вчера с това, че искаме наказание на виновните и се надяваме да не се повтаря повече случая. Доколкото разбираме от днешната реакция на МВР, издирва се лицето, което го е направило. И то е заплашено с една до пет години затвор".

"Ние чакаме резултати. За съжаление, този случай е повторение на нещо, което се случи на 20 ноември в Скопие, където беше също изгорено българското знаме", допълни посланик Ангелов.

В репортажи на македонски телевизии от Карнавала във Вевчани се виждат кадри и с други антибългарски прояви. На част от тях дори се осмива жеста на страната ни да съдейства на Република Северна Македония да получи ваксини срещу Ковид-19. Има и сцени, които са повлияни от повратен прочит на историята от времето на Втората световна война.

Всичко това се случва в навечерието на 29-тата годишната от признаването на независимостта на бившата югорепублика от страната ни. Именно на 15 януари 1992 г. България първа призна, че югозападните ни съседи са независима държава.

Антибългарските прояви край Вардар, езикът на омразата и превратният прочит на общата история са в основата на проблемите в отношенията между София и Скопие. Това са и проблемите, заради които България не даде зелена светлина за започване на преговори по рамката за присъединяване на Северна Македония към ЕС.