Днес се навършва 1 година от референдума, проведен на 16 март 2014 г., когато за обединяване на Крим с Русия гласуваха близо 97 на сто от избирателите в тогавашната украинска автономна република и 95,6% от жителите на Севастопол. Полуостровът бе включен в състава на Русия два дни по-късно, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

По този повод върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини заяви, че ЕС остава решен да приложи изцяло политиката на непризнаване, включително с ограничителни мерки. ЕС призовава държавите от ООН да обмислят подобни мерки на непризнаване, съгласно резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН, се посочва в декларацията на върховния представител.

"ЕС не признава и продължава да осъжда присъединяването на Крим и Севастопол към Русия, което определя като нарушение на международното право. Незаконното присъединяване от Руската федерация е пряка заплаха за международната сигурност, със сериозно отражение върху международния правов ред, който защитава цялостта и суверенитета на всички държави", добавя Могерини.

ЕС отново изразява дълбока загриженост от продължаващата военна мобилизация в региона и влошаването по въпроса с човешките права в Крим, включително с отричането на свободата на изразяване и преследването на представителите на малцинствата.

Аксьонов: Крим никога вече няма да е в Украйна

Решението на Русия да защити населението на Крим бе правилно и никой не се е месил във вътрешните работи на Украйна, заяви в същото време кримският лидер Сергей Аксьонов. В разпространено днес интервю за Би Би Си той каза, че Русия е била изправена пред избор - "да защити населението на Крим или да го отстъпи на украинските националисти".

Кримският лидер подчерта, че "събирането" на Крим с Русия преди година е било демократична стъпка, а не "акт на агресия", както се опитват да твърдят противниците на историческото събитие, посочва руската агенция.

По думите на Аксьонов Крим вече никога няма да бъде част от Украйна.

"Такъв беше изборът на кримчани. Нищо не би могло да стане без подкрепата на местното население, затова не става дума за никакъв акт на агресия, а за реална демократична стъпка", каза той.

По думите му твърденията на Запад, че станалото в Крим е незаконно, се дължат на основната грешка и неразбирането (на ситуацията от страна) на западните лидери.

"Хората са дезинформирани от медиите, които не успяха да осигурят точна картина на миналогодишните събития в Крим", заяви още Аксьонов.

По повод годишнината пък председателят на кримския парламент Владимир Константинов разпространи вчера изявление, в което подчертава, че "ние заедно с Велика Русия градим нов Крим".

"Никакви санкции, никакви заплахи, никакъв шантаж или лъжа на враговете ни няма да накарат жителите на Крим да се откажат от избора си. Руски Крим ще просперира и ще задоволява сам нуждите си", подчертава Константинов.

Днес по повод първата годишнина от референдума, в Севастопол, където се намира руският Черноморски флот, са организирани празничен автомобилен парад и концерт на централния площад. Тържества са предвидени и в Симферопол, административната столица на Крим. Тържества, концерти и митинги по повод присъединяването ще има до сряда, която е обявена и за неработен ден в Крим.

Тогава и в Москва ще бъде организиран голям концерт на две крачки от Кремъл под наслова: "Ние всички сме заедно".

Руският президент Владимир Путин засега не планира работна визита в Крим, предаде ТАСС, като се позова на говорителя му Дмитрий Песков. Когато има план за такова пътуване, Кремъл ще съобщи на медиите, добави той.

Вчера бе излъчен документален филм за годишнината от анексирането на Крим, в който руският президент Владимир Путин заявява, че след смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили.

Днес пък Путин разпореди пълна бойна готовност на част от руската армия.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Могерини срещу Аксьонов