"Осъзнавайки, че световната общност вече не вярва на фалшивите съобщения на руските телевизионни канали, пропагандистите на Кремъл решиха да включат в дейността си европейски журналисти и световни медии", твърди украинското военно разузнаване в нарочно съобщение на своята интернет страница. Сред поканените страни е България, обявиха оттам.

Ето какво още пише в съобщението на разузнаването на Киев:

"Според военното разузнаване на Украйна, Департаментът за информация и масови комуникации на Министерството на отбраната на страната-окупант спешно подготвя престур обиколка на чуждестранни журналисти във временно окупираните територии на Украйна.

От 18 до 21 май окупаторите планират да покажат на медиите разрушените райони на Мариупол. За да обвинят Украйна в разрушаване на града и кланета на цивилни, руските пропагандисти вече са донесли в Мариупол фрагменти от украински боеприпаси, събрани от всички окупирани райони на Донецка област, и подготвят "местни очевидци", докарани от Донецк и Хорловка, за да свидетелстват пред журналисти. Мариупол .

Така нареченият "престур" ще стартира от Ростов на Дон и журналистите ще посетят Херсон, Нова Каховка, Скадовск, Армянск и Донецк, където е планирана среща с марионетката на Кремъл Д. Пушилин.

Руското министерство на отбраната се опитва да привлече представители на медиите от Франция, САЩ, Германия, Япония, Гърция, Китай, Беларус, Индия, Венецуела, България и ОАЕ за участие в "престурнето".

Предупреждаваме чуждестранни журналисти за плановете на пропагандистите на агресора да ги направят съучастници в създаването на фалшиви материали и им напомняме за наказателна отговорност за незаконно преминаване на държавната граница на Украйна и влизане на територията на независима държава", съобщава украинското разузнаване.