"Днес се коментира къде са архивите на Алексей Петров и на Петьо Петров-Еврото. Политиците могат да изпаднат в зависимости. Пазителите на архива могат да оказват влияние върху процесите в страната", заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

По думите му Алексей Петров е събирал компроматите негласно и с пробив в националната сигурност.

"Той беше част от нея. Той беше съветник на председателя на ДАНС. Той не беше освободен по време на мандата на коалицията на НДСВ, БСП и ДПС, а при следващото управление. От КТБ започна овладяването и разграбването на държавата. Затова сме в това състояние, от което трудно ще излезем. Участвалите в тези процеси нямат интерес да излязат наяве тези нещо", категоричен е Цветанов.

"Алексей Петров е нагледан пример за начина, по който може да има зависимости в съдебната система. Когато той беше арестуван, имаше големи персонални атаки към мен и екипа в МВР. Водехме се само от върховенството на закона и без политическа намеса или зависимост. Борис Велчев, бившият главен прокурор, определи за наблюдаващ прокурор Светлозар Костов, който дойде от Бургас, защото никой прокурор в София не искаше да поеме делото. Петров участва в сближаването между ПП-ДБ и ГЕРБ по линия на близостта си с бащата на Кирил Петков. Това беше публично оповестено", коментира бившият министър на вътрешните работи.

Цветанов призна, че показният арест на Алексей Петров е бил грешка.

"Когато станах вицепремиер и министър на вътрешните работи, имаше 18 отвличания. Когато задържахме "Наглите", това беше респектът на държавата при задържането на група, разплакала много семейства и нанесла морални и психически травми. Това изигра превантивна роля. Има пропуск с публичния арест, но доказателствата бяха безспорни по отношение на "Наглите" и "Килърите". Как да не бъде оправдан Алексей Петров?", каза Цветанов.

Цветанов коментира и дейността на сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, когото не познава лично, както и обструкциите от страна на ПП-ДБ спрямо него. 

"Калин Стоянов беше много активен и агресивен с екипа на Бойко Рашков, когато говореше за парите за АМ "Хемус", изнесени от банката. След това повдигнаха обвинение срещу него, беше оповестено от прокуратурата. В началото на 2023 година делото беше прекратено. В средата на 2023 година стана министър на вътрешните работи. Дали има зависимост, или нещо, с което е държан - времето ще покаже", коментира Цветанов.

Бившият вътрешен министър препоръча на служебния премиер Димитър Главчев да избере друг за поста начело на МВР.

"Аз смятам, че ПП-ДБ имат информация, която не е публично известна. Явно нямат доверие, че той би могъл да се справи с един прозрачен, обективен вот, който трябва да гарантира честността. Смятам, че служебният премиер не би трябвало да се възползва от услугите на Калин Стоянов. Това ще компрометира и самия Главчев като бъдещ премиер. Има много по-подходящи лица, които да гарантират, че на върха в МВР ще бъде човек, който е компромисен и консенсусен за формациите в Народното събрание", коментира лидерът на "Републиканци за България".

Според него има паралелно правосъдие и той самият е бил потърпевш при образуването на делата през 2013 година.

"Народните представители от "конституционното мнозинство" не присъстваха в Комисията за разследването около Нотариуса. За двата казуса би трябвало да бъдат изслушани доста лица, които да дадат светлина. Това ще бъде неприятно за тези, които участват в политиката в съдебната система. Няма как да съществува без политическа подкрепа", даде пример Цветанов.