"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по-изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко, го правите. Ако продължавате така, това се случи - вие ще сте виновни", заяви председател на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от парламентарната трибуна тази сутрин.

Това стана, след като вчера "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" втвърдиха тона и настояха да станат ясни имената на министрите и те да нямат нищо общо с ДПС и ГЕРБ.

Според Йорданов е неприемливо, че "Демократична България" е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори. Той попита и какви игри се играят в 46-ото Народно събрание.

"Ние отскоро сме политици и видяхме, че политиката е мръсна игра. Но тя е мръсна игра, когато се играе от мръсни хора. Ние няма да играем по вашите правила. Закон и морал - това са нашите правила", закани се Йорданов.

"Вчера от трибуната на Народното събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха предявени амбиции за намеса на бъдещия състав на Министерски съвет. 4 дни преди тази декларация политическото ръководство на двете партии се срещнаха. Там заявиха, че нямат претенции за личностите. Не знаем какво се е случило за 4 дни, но тази позиция е променена", започна той.

"Той посочи следните имена и това са министрите от действащия кабинет: Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, заради тяхната експертиза и морална чистота. Дали това е така. Ето факти, които са публично известни. Само факти. През 2008 г. инвеститор дава 1 млн. и половина долара на фирма, която се занимава с продажба на самолетни болите. Фирмата има четирима съдружници. Изпълнителен директор е сегашният финансов министър Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление и лоши финансови резултати, инвеститорът е принуден да налива милиони. През 2009 инвеститорът, който работи с Европейската банка за възстановяване и развитие отказва да налива средства и настъпва конфликти. Тогава в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца изисква обратно заема, като по този начин фалира фирмата", разказа Йорданов.

И продължи:

"Междувременно Асен Василев е водил преговори с датски инвеститор и когато фалира фирмата, в нарушение на договора той води част от програмистите и основава нова фирма, която също в нарушение на предишния договор, новата фирма започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Лондон, Амстердам и САЩ. Съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза, адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извън съдебно споразумение, заплащайки няколко милиона долара, признавайки факта за открадната интелектуална собственост. Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии".

След това от "Има такъв народ" дадоха брифинг, докато в пленарната зала започна изслушването на служебния премиер Стефан Янев и министрите Кирил Петков и Атанас Пеканов.

Снимка: БТА

""Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!" да решат кой е врагът! От тях зависи дали и как ще продължат по-нататъшните разговори за бъдещото управление. Готови са съставът и структурата на правителството на "Има такъв народ", вратата за разговори e отворена. Не сме казали на "Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа представяне на кабинет. За нас това не е затворена врата. Ние просто казваме фактите такива, каквито са. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет, особено хора, които са осъдени за кражба на интелектуална собственост. Този въпрос трябва да го зададете към тях, тъй като вчера се започна с политически декларации от тяхна посока. Ние просто водихме разговори и най-забавното е, че на тези разговори нямаше никакъв въпрос от тяхна страна какъв ще е съставът на кабинета. Единственият въпрос, който беше, е дали ще има някой, който е бил служител на ДС в миналото. Истината е, че нашите експерти с техните експерти не просто сме всички заедно за дълбока съдебна реформа, а самите стъпки, през които трябва да се мине, са синхронизирани", заяви Тошко Йорданов.

Христо Иванов обаче вчера отново категорично заяви, че формацията му не иска никакви постове, просто препоръчват тези трима министри, защото се ползват с доверие и оценката за чиято работа е висока.

"Резултатите от изборите конфигурират парламента такъв, какъвто е. Ние събрахме най-много гласове и още в началото честно заявихме, че разбираме тази отговорност и ще представим свой вариант. Тъй като го предлагаме сами - това е кабинет на малцинството по обективни причини. Трите така наречени протестни партии нямат мнозинство в парламента. Ние в началото честно и открито заявихме, че ще предложим кабинет и не сме мръднали от това. Само ще ви припомня, че преди два месеца същите тези политици, които вчера четоха декларация, идваха лично при нас да ни казват: направете собствен кабинет, не ни интересува съставът. Просто направете кабинет, за да има управление“. Разликата е два месеца, а разликата от поведението на "Демократична България" от началото на консултациите, които започнаха миналия петък, е чудовищна. Случило се е нещо последните 1-2 дена. Какво - не знам", настоя обаче депутатът от "Има такъв народ".

Той изтъкна, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" е имало пълно съгласие по приоритетите, с БСП известно разминаване, а с ДПС тотално разминаване.

"Те много добре знаеха, че ние подкрепа не сме искали и нямаше да получим. Те прекрасно знаеха, че ние влияние на ДПС в наш кабинет е абсурдно да допуснем. Заявявали сме го в очите на неформални и официални разговори. Да се говори пак отново тази мантра, че прозирала дългата ръка на ДПС - това е мазна лъжа, изречена от български депутат", заяви още Тошко Йорданов.