„За” предложението гласуваха 5 депутати, а 11 гласуваха с „въздържал се”, предадоха "Фокус" и БТА.
Проекторешението, внесено от Михаил Миков и депутати от левицата, предвиждаше до май 2013 г. ЕРП-ата да не могат да спират тока на потребители, които не са могли да си платят сметките. Предвижда се и въвеждане на базова цена за електричество чрез въвеждане на две степени до определен праг консумация на електроенергия. Така потребителите, ползващи по-малко ток щяха да плащат по-ниска цена от тези, които потребяват повече.

Очаква се, въпреки отхвърлянето в комисия, проекторешението да бъде обсъдено в пленарна зала днес, тъй като председателят на парламента Цецка Цачева пое ангажимент да го включи в дневния ред независимо от решението на комисията. Цачева вече прогнозира, че парламентът ще работи до 14-15 март преди да бъде разпуснат.

Документът трябваше да бъде гласуван в комисията още миналата седмица, но тогава заседанието й се провали, заради липса на кворум.

Не трябва да се прекъсва достъпът на хората до електроенергия, мотивира се Михаил Миков при обсъждането.

„Мерките няма да направят животът по-добър, но с тях няма да се създадат предпоставки за застрашаване на живота и здравето на хората. Съвременният живот е във висока степен зависим от тока и ограничаване на достъпа й застрашава живота и здравето”, обясни той.
 
По думите на Миков, предлаганите от него мерки са временни, докато се избере състава на ДКЕВР, който е в оставка.

Председателят на комисията Мартин Димитров заяви, че е особено опасно в днешната ситуация да се каже на хората, че с тези мерки ще се доведе до по-ниски сметки за ток, а да не се случи.
"В момента да бъдат излъгани хората, е най-страшното нещо. Проблемите на хората няма да бъдат решени с тези мерки", заяви Димитров.

Той попита депутата от Коалиция за България Румен Овчаров защо през 2006 г., когато е бил енергиен министър е отменил базовата цена: „Правилно решение ли сте взел тогава?”.
Овчаров отговори лаконично:

„Г-н председател, за 4 години не разбрахте, че не министърът командва решенията на ДКЕВР. Въобще не съм се занимавал с решенията на ДКЕВР. Решението беше отменено, защото това беше временна мярка до 2006 г. Не съм бил против базовата цена”.
 
Минлата седмица на закрито заседание регулаторът прие новите по-ниски цени на електроенергията в сила до 1 юли.