Първите официални данни от втория тур на местните избори вече са факт. Точно в 20 часа социологическите агенции получиха право да обявят временните си резултати от гласуването по градове. 

В София кандитатът на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София) Васил Терзиев спечели балотажа срещу издигнатата от местна коалиция "БСП за България" Ваня Григорова. Разликата между двамата към момента според екзитпола на "Алфа Рисърч" е около 6 процента в полза на Терзиев.

Васил Терзиев получава 49,7 на сто от гласовете, а Ваня Григорова - 43,8 процента. Според първите резултати от екзитпола на Изследователски център "Тренд" Васил Терзиев печели 51,9% от гласовете в столицата, а Ваня Григорова - 43,4%.

И според данните на "Галъп" името на новия градоначалник на София е Васил Терзиев от "ПП-ДБ (Спаси София)". Той е избран с гласовете на 50,8% от отишлите до урните на балотажа. За Ваня Григорова от Местна коалиция "БСП за България" вота си са дали 45,2% от гласувалите в неделния ден. "Не подкрепям никого" - 4%.

Към 19 часа до урните за втория тур на изборите в София са отишли 33,4 процента от имащите право на глас, сочат данните на "Галъп", а според "Алфа Рисърч" - 34,1 на сто. В Благоевград гласувалите към 19 часа са 40,2%, в Пловдив - 22,7 на сто, а Варна - 30,5%.

В Пловдив кметският пост, според данните на "Маркет линкс", заема победителят от първи тур Костадин Димитров от ГЕРБ, който получи 51,5%. Опонентът му Ивайло Старибратов от ПП-ДБ е с 39,1 процента. 

Колаж: Стоян Гогов, Dir.bg

Според "Тренд" битката за кметския пост печели кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров с 53,2% от гласовете. За съперника му в надпреварата - Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, вота си дадоха 41,2 на сто от отишлите до урните. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Според "Галъп" - Костадин Димитров от ГЕРБ печели местните избори с 52,8% срещу 41,5 на сто за конкурента му за кметския пост Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Във Варна досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ, който получава подкрепата на 43,9 на сто от варненци, загуби балотажа срещу кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев. Той събра 48,5 на сто от гласовете, сочат данните на "Маркет линкс".

Колаж: Стоян Гогов, Dir.bg

Според първоначалните данни на "Галъп" Благомир Коцев от ПП-ДБ е взел 49,4% от гласовете на отишлите до урните. Досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ е с резултат 45,3 на сто. "Не подкрепям никого" - 5,3 процента.

Социолозите от "Тренд" също сочат загуба за Иван Портних от ГЕРБ, който е бил подкрепен от 45,1% от гласувалите, а кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев е с резултат 48,9%. "Не подкрепям никого" - 5,9%.

В Благоевград фотофиниш ще определи новия градоначалник. Според данните на "Маркет линкс" досегашният кмет Илко Стоянов, който се яви като номинация на инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ, получава 48,8 процента от гласовете на съгражданите си, а опонентът му Методи Байкушев от ПП-ДБ - 47%. На частичните избори през 2021 г. когато спечели за първи път властта, Стоянов бе подкрепен от "Има такъв народ".

Според първите резултати от екзитпола на "Галъп интернешънъл болкан" обаче Методи Байкушев ("Продължаваме промяната-Демократична България") води с 49,5%, а Илко Стоянов, издигнат от Инициативен комитет - 48,1%.

Категорична победа над опонента си записа и Валентин Христов от ГЕРБ в Плевен, сочат данните на "Тренд". Зад него застанаха 61,8 на сто от гласувалите плевенчани. Досегашният градоначалник, независимият кандидат Георг Спартански, остана втори в надпреварата с 32,5 на сто от гласовете. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Ето и избраните градоначалници в още няколко областни града, според екзитполовете на "Алфа Рисърч":

  • Русе - Пенчо Милков, БСП - 62,2% срещу Иван Иванов, ГЕРБ - 30,7 на сто
  • Хасково - Станислав Дечев, ГЕРБ - 60,3% срещу Николай Ставрев, независим кандидат - 34,6%
  • Велико Търново - Даниел Панов, ГЕРБ - 51,7% срещу Йордан Терзийски, ПП-ДБ - 40,6%

Втори тур на местните избори се проведе в общо областни 19 града, в които миналата седмица не бе излъчен кмет. За разлика от вота на 29 октомври, днес се гласуваше и с машини. 

Изборният ден започна в 7 часа и продължи до 20 часа. Според данните на МВР към момента няма сериозни нарушения.