Убеден съм, че независимо от резултатите след повторните избори ще има воля за правителство. Дори резултатите да са сходни, дори на теория да са същите. Просто вече партиите ще имат друг мандат от избирателите. Това каза в интервю за БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" във Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш евродепутат от групата на ЕНП.

Сега избирателите на всички партии, дори най-непримиримите и най-нетолерантните, ще видят, че трети избори са съвършено безсмислени, заяви Малинов.

Фактите ще бъдат изцяло на страната на воля за формиране на правителство, категоричен е той. "Още когато се видя структурата на този парламент, стана ясно, че трябва някоя от партиите да направи много тежък компромис, за да се получи правителство. Нито една от партиите не може да направи този компромис веднага, от първия път, но от втория всички ще бъдат наясно със залозите."

В голяма степен мрачните прокоби и тежките заклинания, които бяха изказани за сегашните избори важат по-скоро за вторите бързи предсрочни избори, смята Светослав Малинов. "Сега все още сме в рамките на една очаквана и нормална ситуация, независимо че никой не я искаше."

Според доц. Малинов, обединение на патриотичния вот, както и обединение на партии, останали под изборната бариера, са неизбежни, защото "това е много рядък шанс за партии, които се провалиха на предишните избори, да имат възможност за поправителна сесия само след три месеца".

Сроковете, в които България може да стои без правителство, са кратки, подчерта Малинов, който прогнозира, че ще имаме правителство до началото на август.

През последните години имахме три-четири служебни правителства и не усетихме някакви сътресения, а в някои от тях имаше по-високо доверие от редовните, посочи още преподавателят.

"В момента имаме нужда от убедителен резултат от изборите, от масово участие, от всеобщо усещане, че изборите са по-честни отпреди. Имаме нужда, защото сме в преддверието на политическа криза, която би могла да се разрази от неуспешно проведени избори и всичко, което ще последва след това", изтъкна Светослав Малинов.

Относно активността на изборите през лятото преподавателят поясни, че въпреки отпускарския сезон "за хората, които гласуваха на тези избори, приоритетът да повторят вота си, остава".

Всички в момента осъзнават, че това е втори, но в някакъв смисъл последен шанс в рамките на този избирателен цикъл, обобщи доц. Малинов.