"Ситуацията на границата е нормална. В такива дни като избори има малко повече чувствителност и малко повече говорене за това какво се случва и какво не''. Това каза служебният премиер Стефан Янев, след като упражни правото си на глас на балотажа на президентските избори в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов".

"До момента е известно, че от няколко дни там се провежда специализирана операция. В тази връзка вероятно доста хора изпитват неудобство и забавяне. Предполагаемо, това може да доведе до някакъв вид обвинение, че се прави нарочно. Не мисля, че това е случаят. Нека изчакаме развитието. Смятам, че нещата вече са спокойни", коментира премиерът Янев по темата с възникналото дипломатическо напрежение между Турция и България заради проверките на границата от българските власти.

Във връзка с балотажа Стефан Янев изрази надежда на активно участие на българите, защото от нашия глас зависи. Нашият глас е важен и трябва да използваме това наше правомощие по отношение на гласуването и определянето на бъдещето на страната, отбеляза служебният премиер.

"Всеки един от българските граждани, имащи право на глас, е добре да изрази своето предпочитание за двойката, която най-добре ще олицетворява заложените в конституцията и законите правомощия на президентската институция. За начина, по който ще бъде изразявана позицията на България във външната политика, за начина, по който се сформира вътрешната политика в страната, както и за начина, по който президентът изпълнява своите правомощия като върховен главнокомандващ", коментира премиерът Янев.

 


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":