Протестиращи срещу изборния туризъм за часове блокираха движението по магистрала "Марица" малко след входа от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". Това стана малко преди 9:00 часа тази сутрин, предаде БТА.

Около 50 души бяха на пътното платно с три големи плаката: "Ердоган, гледай си кюрдите, а не България", "Ердоган, долу лапите от България", "Не на намесата на Турция в България".

"Не искаме Турция да определя кой ще ни е президента. Няма да отстъпим и късче от България", каза лидерът на протеста Веселин Илчев. Той уточни, че сам е събрал протестиращите и исканията им са единствено да се прекрати изборния туризъм, за който той имал данни още на първия тур.

Полицията изчакваше протестиращите да излъчат група за преговори, макар те твърдо да заявяват, че няма да мръднат от пътя.

Малко по-късно трафикът от ГКПП "Капитан Андреево" към вътрешността на страната беше възстановен, след като към 10.00 часа протестиращите - около 50 души, се изтеглиха от пътното платно.

Снимка: БТА

"Преговорите с митингуващите продължават. Предложено им беше да бъдат съпроводени до самия граничен пункт, за да се уверят, че твърденията за изборен туризъм са неоснователни", заяви представител на полицията.


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":