Десетки автобуси, идващи от Турция, чакат на ГКПП "Капитан Андреево". Опашката е заради проверки на влизащите в България, ден преди втория тур на президентските избори у нас, съобщава БНР.

По информация на "Хоризонт" на пункта тече съвместна операция на НАП, икономическа полиция и Агенция "Митници" срещу контрабандата и незаконната търговия. 

"Радио Кърджали" съобщи, че Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверките на турско-българската граница на влизащи у нас пътнически автобуси. Турски медии цитират думите на чакащите часове наред пътници на българската граница, които казват, че ги спират заради президентските избори в неделя.

Турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю късно снощи е отишъл на граничния пункт "Капитан Андреево" и е разговарял с ръководителите на пункта.

Междувременно собственик на превозваческа фирма съобщи, че 90 процента от курсовете на автобусите по редовните линии към Турция са отменени.

Причината е, че над 30 автобуса са били блокирани вчера на ГКПП "Капитан Андреево". По думите на Себахатин Исмаил са се извършвали щателни проверки на всеки автобус, като това е отнемало по 4-5 часа.

От Министерството на външните работи отказват коментар относно ситуацията на българо-турската граница и информацията, че Анкара е връчила дипломатическа нота на страната ни заради проверките по границата на влизащи у нас пътнически автобуси. За "Хоризонт" от Външно министерство заявиха, че ако има позиция от страна на България, тя ще бъде разпространена официално.

МВР: При полицейска операция на ГКПП "Капитан Андреево" е намерено голямо количество безакцизни цигари, конфискувани сазабранени за внос стоки

Днес следобед от пресцентъра на МВР съобщиха, че вчера вечерта на ГКПП "Капитан Андреево"е проведена специализирана полицейска операция по линия на противодействие на стоковата контрабанда и такава на акцизни стоки. Съвместните действия са предприети от полицаи от РУ Свиленград, митнически служители от ТД-Бургас, служители на НАП и РД "Автомобилна администрация".

В хода на акцията са извършени проверки на 37 автобуса, 6 тежкотоварни автомобила с ремаркета и полуремаркета, 40 леки коли, както и на преминаващи пеша пътници.

От 13 автобуса са иззети общо 3870 артикула, обозначени с лого и надпис на защитени търговски марки, без разрешение на правопритежателя. Стоките - текстилни изделия, парфюми, обувки и чанти, са иззети с разписки. В хода проверките, в багажа на пътниците са намерени и 16 800 къса безакцизни цигари и 8 кг тютюн за наргиле.

Голямо количество недекларирани безакцизни цигари са намерени при проверка на влекач с турска регистрация. Иззети са недекларирани 929 200 къса цигари, 29 200 къса пурети и 18 000 къса пури без бандерол. Конфискувани са 750 кг месо, 140 кг хранителни продукти и 70 кг млечни продукти, всички забранени за внос.

Съставени са 7 акта от митническите служители, 12 разписки за задържани стоки по Закона за марките и географските означения и 32 разписки за иззети други стоки. Служителите на РД "Автомобилна администрация" са съставили 2 акта.

Около 20 ч. БНТ съобщи, че всички чакащи автобуси на "Капитан Андреево" вече са преминали границата