Опитва ли се Турция да се меси във вътрешната политика на България и да подрежда политическите сили по определен, изгоден за страната начин? Ще се намеси ли на изборите в неделя? Вътрешният министър Бойко Рашков обвини южната ни съседка в неподходящо поведение, а думите му доведоха до протести и дипломатически искри. Темата беше коментирана и анализирана в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия от политическия анализатор Слави Василев и политолога Цветанка Андреева.

"Турция се меси и то от много време. Естествено, че тя ще защити своя интерес, а той е да се разпростре колкото може по-далеч от своята територия. Фактът, че у нас има етнически турци позволява на страната от много години да влияе. Понеже в България ДПС умело играе с етническата карта от доста време, интересите и на едните, и на другите съвпадат. Смятам, че етнически проблем у нас няма. Етническите турци никога не са показвали, че желаят да се еманципират. Нито българите ги чувстват като различни. Интересът на ДПС е да накара тези хора да се чувстват отделни, за да могат те винаги и систематично да гласуват за ДПС. Това е проблем на българската държава", коментира Василев.

Според Андреева никоя победа и избори не могат да струват възпалването на етническа вражда.

"Гледайки репортажа, имах чувството, че зад Бойко Рашков ще излезе Тодор Живков или Добри Джуров. Това е една координирана политика, която съпровожда цялата кампания на Радев. Тя започна с добре обмислена и публична реплика на президента към председателя на ДПС в качеството му на български мюсюлманин. Въпросът чия е неговата родина взриви и тези напрежения, припомни онази реторика, в която български генерали питаха турците кои са имената им и коя е родината им. Това е изключително опасно. За да спечелим една шепа националистически вот, ще разпалим поредния етнически конфликт в България", смята политологът.

Политическият анализатор обаче не се съгласи с нейните думи. Според Василев в България етнически проблем няма. Той е на мнение, че с думите си Бойко Рашков не е предизвикал протестите пред турското посолство у нас.