Скандал прекъсна заседанието на Народното събрание малко след началото му, след като представители на опозицията поискаха за блиц контрол да дойдат премиерът и вицепремиерът в оставка Кирил Петков и Асен Василев, а временният шеф на НС Мирослав Иванов отговори, че те са в командировка, съобщиха БНР и БТА.

Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ ДПС припомни, че това че Министерският съвет е в оставка, не е алиби да продължава да нарушава Конституцията и законите на страната.

Шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в същия тон заяви, че е недопустимо премиер и вицепремиер да не присъстват на блиц контрол. Моля ви, определете час, в който Народното събрание ще проведе блиц контрола към премиера Петков и към вицепремиера Асен Василев.

Тошко Йорданов помоли председателстващият заседанието да се обади на премиера и вицепремиера да дойдат в пленарна зала.

От трибуната той призова "да не се крият като жени някъде в мазе, а да дойдат като мъже и да отговарят на въпроси".

Мирослав Иванов отговори, че подобни изказвания са сексистки и обиждат дамите в Народното събрание. Йорданов се извини и преформулира изречението си с "да не се крият като страхливи зайци, а да дойдат като мъже".

Преди това в съобщение до народните представители Иванов съобщи, че те няма да участват в днешния блиц контрол поради "неотложни ангажименти". Мирослав Иванов предложи да бъдат зададени въпроси към лицата, които присъстват в пленарна зала - вицепремиера Корнелия Нинова и Гроздан Караджов.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС посочи, че не разбира какъв по-неотложен ангажимент има премиерът Петков точно днес след всичко, което се е случило, при положение, че вчера парламентът е бил единствената институция в държавата, която е търсела някакъв изход от тази тотална безизходица.

Тази държава в момента има една единствена институция, която се опитва да поеме отговорност за това, което се случва и това е българският парламент, не е българското президент, не е българското правителство, не е българската съдебна система, каза той.

Рамадан Аталай от ДПС също настоя да се яви премиерът в оставка Кирил Петков. Той отбеляза, че днес е 1 юли и напомни, че очакванията са да тече газ по връзката ни с Гърция.

Заседанието бе възобновено малко преди 10 часа.