Партиите в Народното събрание обвиниха председателя на БСП Корнелия Нинова, че изпълнява телефонни поръчки от президента Румен Радев, като настоява за извънредни заседания по празниците за приемането на актуализацията на бюджета. Подозренията първи лансираха от трибуната от ИБГНИ, а от ГЕРБ добавиха, че бързането не е заради бюджета, а за уреждане на удобна дата на изборите за президента - такава, че да не бъдат "две в едно". В упреците към БСП се включиха всички без ДПС, които запазиха мълчание.

От парламентарната трибуна Нинова предложи бюджетната комисия да заседава извънредно в събота, за да приеме бюджетите на НЗОК, ДОО и консолидираната рамка, след което да се приеме бюджетът още на извънредно заседание на НС на 7 септември. Лидерът на БСП обеща, че няма да задържа излишно мандата, връчен й от държавния глава миналия петък, но е важно актуализацията да бъде приета.

 "Даваме си сметка, че не можем да го държим до безкрай. След като не срещаме разбиране от партиите на протеста, сме готови да го задържим в един кратък период от време", каза Нинова като свой аргумент в началото на дебатите. Нинова отбеляза, че пленарната зала не реагира одобрително на идеята й, но пак апелира "проявете разум, за да не оставим държавата в кризисно състояние". Тя вметна, че по време на преговорната среща за мандата от ИБГНИ не са се противопоставили на съкращаването на срокове, докато отказът на ДБ да се явят на разговори с левицата Нинова разтълкува като нежелание да се приеме актуализацията.

"Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в законодателни инициативи в НС", реагира Арман Бабикян от ИБГНИ. "Политическата смелост да си държи мандата толкова, колкото трябва. Президентът може да насрочи изборите тогава, когато трябва и тогава, когато иска. И всичко това няма как да е за сметка на качеството на актуализацията на бюджета, не се подигравайте с гражданите на България и парите им", каза Бабикян. И от ИБГНИ, и от ДБ подчертаха, че не желаят да ходят на избори в деня на Октомврийската революция.

"Аз такова разбиране не чух и не видях", опонира на Нинова той по повод констатацията й, че от ИБГНИ подкрепяли съкращаването на сроковете за бюджета. "Приемането на закони на бегом беше критикувано и в миналото НС, когато променяхме изборното законодателство", припомни той. "Ако актуализацията е важна, е добре тя да бъде направена точно, детайлно, а не на бегом, за да ходим на избори на Октомврийската революция", категоричен беше той. "Бюджетът е отговорност само и единствено на НС. В комисията по бюджет и финанси ясно заявихме, че няма да има поправки в бюджета, които да не са подплатени с точни изчисления. Явно има други телефонни обаждания", включи се и колежката му от ПГ на ИБГНИ Мария Капон.

Това провокира депутата от ДБ Борислав Сандов да отправи поучителен съвет към ИБГНИ: "Може би някой е кимнал на срещата. Сега разбирате ли защо не отиваме на такива срещи, които са празен пиар и се интерпретират, както г-жа Нинова прецени. Тези, използват този трети мандат, като да са се хванали за носа на Аврора наистина", заключи Сандов.

От ИТН признаха, че се чувстват като на конгрес на БСП.

"Нека да си държим на думата, когато говорим за държавния бюджет, да не подхождаме по този начин популистки и да бързаме с предложения от днес за вчера, нека освен бърза, тази актуализация да бъде качествена", призова Виктория Василева, зам.-председател на НС от ИТН. 

"Г-жа Нинова, едва ли не, задължи комисията кога да работи и кога да не работи", възмути се шефът на бджетната комисия Любомир Каримански. И попита какво се е променило от миналия петък до днес, когато 31 депутати от комисията са съгласували графика за приемане на бюджета, а изведнъж БСП сега иска нови срокове.

Соцдепутатът Георги Свиленски го апострофира, че "много по-трудно е било да станеш делегат на конгрес на БСП, отколкото депутат в това Народно събрание".

"На много хора вероятно им е било мечта да бъдат делегати на конгрес на БСП", добави още социалистът. Той контраатакува отново с арсенала на телефонните обаждания. "Как така на 7 септември сте предвидили заседание, от 3 до 11 септември какво ще прави с предложенията бюджетната комисия? Дали наистина няма телефонни обаждания бюджетът да бъде приет след 15 септември? Дали няма такива, които искат да бавят приемането на бюджета?", попита още Свиленски.

От ГЕРБ признаха, че се забавляват с дебатите кой на кого е "смокиново листо". Те заявиха, че категорично спорът не е кога да се гледа бюджетът, а кога да бъде датата на изборите и как да не се проведат "две в едно", защото това не е предпочитанието на президента.

"Тук никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще бъдат парламентарните избори", разтълкува скрития смисъл на проекторешението, внесено от БСП.

"Бюджетът беше внесен от Румен Радев, за да се бавят изборите, защото не иска такива 2 в 1. Може да се окаже, че ще ги насрочи към декември. Тогава ще дойде време за още по-важен въпрос, дали ще има редовно правителство да направи бюджета за следващата година. Говорим за датата, която ще се проведат парламентарните избори. Кой има полза 2 в 1 това е въпросът", попита риторично. "Сега тупаме топката, за да не спечели случайно ГЕРБ президентските избори, защото Радев ще изпадне в неудобна ситуация, то вече и никой не иска да му става смокинов лист", добави депутатът от ГЕРБ.

"Как не разбирате, че актуализацията на бюджета няма нищо общо с правенето на кабинет", зачуди се Филип Станев от ИТН.

"Тоя парламент е пълен с лицемерие. Днес е денят за лицемерие на БСП.", заключи председателят на ПГ на "Има такъв народ". Той пък разтълкува, че ако парламентът работи с още от 5 до 7 дни, ще закрие бюрото за защита на свидетелите. Той обвини, че ГЕРБ и БСП били в комплект, както и ДПС, макар засега да мълчали. 

"Ако това предложение мине, те трябва да изпратят букет цветя и шоколадови бонбони на Иван Гешев", заяви Тошко Йорданов.

"Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била омбудсман. Тя на килимчето не е била, за разлика от лидерите на всички останали", отвърна на упрека Тома Биков. 

"Невероятно прекрасна гледка е как ГЕРБ защитава БСП. Днес е наистина хубав ден за българската демокрация, за да лъснат връзките между двете партии на статуквото", контрира Тошко Йорданов.

"Всички си поиграхте на мой гръб и с мойто име", взе думата самата Корнелия Нинова. Големите умове се занимават с идеи, средните със събития, а малките - с хора", заложи на цитати соцлидерката.

"Уверявам ви, че Борисов е много по-сериозен опонент от вас и ние пет години с него се бихме. Никога не съм стъпвала в офис на Борисов, както и в кабинет на Слави Трифонов, както и в кабинет на Христо Иванов. Защото разбирам политиката по друг начин", каза в своя защита лидерката на БСП.

В отговор на констатациите за лицемерието на БСП, Нинова припомни на Тойшко Йорданов, че лидерът му Слави Трифонов само преди дни е похвалил социалистите като единствената диалогична и конструктивна партия.