Шефът на НСИ доц. Атанас Атанасов не смята, че вотът вече е "законно подменен" заради факта, че Националният статистически институт ще обяви резултата от националното преброяване в страната ден след предсрочния вот. Дискусията в медиите пое в посока на това, че по този начин депутатските мандати в София няма да нараснат пропорционално на увеличения брой на населението в столицата, което показват предварителните данни от преброяването, поради което резултатът няма да отразява реалната демографска ситуация в страната.

Промяната в броя на мандатите обаче не зависи от НСИ и ЦИК, а от Народното събрание и най-вече от броя гласове за дадена партия на национална база, стана ясно от коментара на шефа на НСИ пред БНР.

"НСИ не работи в посока Изборния кодекс. Дали вотът ще бъде подменен? Не бих казал. Окончателните резултати колко депутати ще има една или друга партия, зависи от броя на гласовете на национално ниво. Самото разпределение на мандатите между отделните райони е определено в Изборния кодекс и парламентът може да реши дали да остави, например, 4 депутати да бъдат излъчени от Видин или да намали този брой. Но това е работа на законодателя", коментира ръководителят на националната статистика.

Според предварителните резултати областите, които най-много се обезлюдяват, са Видин, Добрич, Монтана, Силистра, Разград и Търговище. Единствената област, която бележи ръст, е София, но все още не е ясно дали хората, напуснали най-обезлюдените кътчета на страната, са се преместили точно в столицата, поясни доц. Атанасов.

Атанасов подчерта, че никой от ЦИК не е искал от тях и не ги е питал дали не могат по-рано да обявят резултатите, а многомандатните райони са били оповестени преди това. По законовия график НСИ е трябвало да оповести официалните данни седмица по-късно, но ще го направи на 3 октомври, което обаче е ден след изборите.

Знае се, че 600 000 души не са били преброени, но се засичат данните и с помощта на МВР и различни институции и регистри, за да се установи точно колко е било населението у нас през миналия септември, когато беше преброяването. Доц. Атанасов отрече, че сред тези непреброени български граждани може да се окаже, че има "фантоми".