Партньорството за сигурност между САЩ и България е по-силно от всякога, посочват от посолството на САЩ у нас в публикация във Фейсбук като отбелязват срещата на премиера Кирил Петков с министъра на отбраната на САЩ Остин.

"Нарушаването от страна на Русия на териториалната цялост на Украйна е заплаха за всички суверенни нации и ние заставаме заедно с България и другите нисъюзници в НАТО в защита на нашата колективна сигурност. Министър-председателят и министърът на отбраната Остин обявиха, че водената от България многонационална бойна група вече функционира и заедно с американската рота "Страйкър" (Stryker) в България е под ръководството на върховния главнокомандващ на НАТО в Европа", се казва още в публикацията на посолството на САЩ.

Постът е придружен с две снимки от визитата на шефа на Пентагона с премиера Кирил Петков.

Лойд Остин пристигна вчера на двудневно посещение в страната и проведе разговори с премиера и военния министър.

България няма да изпраща военна помощ в Украйна, стана ясно след срещата на Остин с Кирил Петков. Не е обсъждан въпросът за изпращането на въоръжения от София за Киев, обяви още премиерът Кирил Петков.

Визатата на Остин днес бе съпътствата с два протеста.

С възгласи "НАТО вън!" и "Не на войната!" стотици българи изразиха пред Министерството на отбраната позицията си за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна. На протеста, организиран от партия "Възраждане", освен привърженици на националистите присъстваха и много българи, които категорично се обявиха срещу въвличането на страната ни във военния конфликт.

Сдружение БОЕЦ пък организира демонстрация пред президентството под наслов "България е в НАТО".

Те настояват за незабавен прием на съюзнически части и техника в страната ни, военна помощ за Украйна, оставка на министъра на икономиката Корнелия Нинова, прекратяване на "инсинуациите на президента Румен Радев за ремонт на българска техника в Русия".