Премиерът Кирил Петков разговаря в Министерски съвет американския министър по отбраната Лойд Остин, съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на срещата им бяха обсъдени теми от интерес и за двете държави. След това българският министър-председател и шефът на Пентагона направиха изявления пред журналисти.

Вижте снимки

Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзна подкрепа към България. Специално искам да благодаря, че САЩ първи отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален елемент. САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър" - това е силен знак към нашите съюзници. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред журналисти след разговора с министъра на отбраната на САЩ.

Ротата е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин, допълни Петков.

Министър-председателят подчерта, че не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна.

Към този момент говорим само за хуманитарна помощ, за обща стратегия, за укрепване на Източния фланг. България ще продължи да прави всички възможно, за да подкрепи Украйна в тази война, но бидейки толкова близо до конфликта, военна помощ към Украйна няма да бъде възможна. Такова решение може да бъде взето само от Народното събрание, подчерта в отговор на въпрос Кирил Петков.

Снимка: БТА

Войната, която Путин започна, поставя цяла Европа в риск. За съжаления няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с НАТО. Ние сме НАТО, заяви още премиерът.

Сред другите акценти в разговора е била военната мобилност - от Средиземно море Александруполис -Бургас - Варна - Констанца с път, влакова линия, мост на Дунав.

"Проведохме много продуктивно обсъждане на силната и обединена подкрепа на НАТО на ситуацията в Украйна. За мен е важно да съм тук в този момент, за да осъдим безразсъдната и безмилостна агресия срещу съседна държава и да подчертаем нашата подкрепа за украинския народ. Нашият ангажимент към член 5 е непоклатим. Войната, водена по избора на Путин, е трагична. При все това руската агресия сплоти в силна степен украинския народ, НАТО и свободния свят. В проведения разговор с Кирил Петков обсъдихме общите ценности, които САЩ и България споделят", заяви от своя страна Лойд Остин.

Снимка: Министерски съвет

Американският военен министър подчерта, че България работи много целеустремено за модернизация в отбраната. 

"Руската агресия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната борба е от критично значение за Международния ред и за общите ценности, които САЩ и България споделят. Нашият и вашият ангажимент е пример за други съюзници. Ето защо САЩ продължават да стоят до България и нашите съюзници в НАТО и да работим за сигурност в Европа", добави Остин.

На въпрос водени ли са дискусии за изпращане на военна мощ в Украйна, като ПВО системи, шефът на Пентагона заяви, че разговорът е бил с акцент за усилията за укрепване на Източния фланг.

Снимка: БТА

Ние приветстваме всичко, което правите за да изпратите хуманитарна помощ на украинските граждани. Благодарим на България, че ще бъде една рамкова държава на една бойна група тук. Благодарим ви за усилията, допълни Лойд Остин.

Вчера шефът на Пентагона и българският му колега Драгомир Заков посетиха авиобаза "Безмер" и полигона "Ново село", където тренира българският батальон, който е на директно подчинение на НАТО