Това съобщи министърът на отбраната в служебното правителство Стефан Янев.

България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни въпреки заварените финансови ангажименти, заяви преди дни президентът Румен Радев. В момента нашето въздушно пространство се охранява включително и от американски самолети, базирани в наши бази.

Разговорите за съвместния "еър полийсинг" с италианската страна са на ниво уточняване на детайли. България няма да поема разходи.

Министър Янев коментира темата за концепцията за съвместна охрана на въздушното пространство на България от българските ВВС и въздушен компонент от друга страна членка на Алианса, изпратена в НАТО през февруари миналата година, като преди това минала одобрението на Съвета по отбрана.

Янев изтъкна, че концепцията е дълбоко погрешна в нейния финансов аспект, а оперативните й дейности не представляват проблем.

Грешна е философията на финансовата част на концепцията, защото тя е взаимствана от практиката на НАТО в осъществяването на задачата "еър полийсинг" на Балтийските държави, защото те нямат собствени ВВС, и от самото им приемане в Алианса е решено, че задачата ще се изпълнява от други ВВС на страни членки. Балтийските страни се задължават да поемат финансовия ресурс - разходите за горива, поддръжка на самолетите, настаняване на чуждите контингенти и предоставяне на услуги на летищата.

Тази философия е заложена и в нашата концепция, която е изпратена и на Полша, и представители на полските ВВС са поставили въпроса за финансовото осигуряване, с което не разполагаме. Сега се търсят възможности за денонсиране на финансовата част на концепцията, легнала по, думите на министъра, на грешна основа.

Във връзка със състоянието на бойната ни авиация министър Янев изтъкна извършваното удължаване на летателния ресурс, малкото летателни часове на бойните пилоти. Разчитаме на техния професионализъм, и, да го кажем честно, на късмет, посочи министърът.

По темата за присъствието на НАТО в Черно море министър Янев подчерта, че такъв тип военноморски учения се извършват от години, това се прави регулярно. Той коментира, че не може да каже откъде идва въпросът за Черноморска флотилия.

Не знам да е правено нещо практически в тази посока в МО, в момента нищо не се прави, който поставя въпроса нека го обясни, ако е в състояние, коментира служебният министър на отбраната.

Никога не е имало "100 поръчки на прокурор", уточни медийни публикации за обществените поръчки, министър Янев. Проверени са над 100 поръчки, от които над 30 не са реализирани. От съществуващите 82 проблемните са около 40, посочи Янев, който добави, че в 45 процедури има нарушения.

По думите му тези 45 процедури са с други нормативни актове, в една поръчка примерно има 2-3 процедури, и така числото може да е близо до 100 или над 100. Но числата в случая не са важни, важно е какво се случва фактологично - че по девет от тези процедури е установено наличие на индикатори, с които се занимава прокуратурата. Когато те се произнесат и кажат има ли такива нарушения или няма, образуват ли дело по някои от тях или не, тогава вече разговорът е съвсем друг, коментира министър Янев.

Ние на този етап не можем да кажем и по никакъв начин не сме искали да правим такова внушение, което би било съвсем неоснователно, добави той. Други 36 процедури са предадени по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция и се чака тяхното становище.