Руското посолство излезе с позиция по българската декларация на Външното ни министерство, в която се осъждат "агресивните действия на Руската федерация, водещи до безпрецедентно ескалиране на военното напрежение в Европа до нивата от времето на Студената война".

МВнР заяви вчера, че осъжда "действията по признаване на независимостта на т.нар. "Луганска Народна Република" и "Донецка Народна Република", които "са абсолютно неприемливи и са равнозначни на денонсиране на Минските споразумения".

"На 16 февруари т.г. след получаване на съответната нота от Посолството на Украйна в София Министерството на външните работи на България изведнъж реагира на някакъв "призив" на Държавната дума на Руската Федерация за необходимостта на признаване на Донецката и Луганската Народни Републики", посочват от посолството на Русия у нас.

"Първо, да изясним термините. Няма никакъв ,,призив" от долната камара на Федералното събрание на Руската Федерация до българската страна. Вероятно, става дума за приетото от руските депутати на 15 февруари т.г. постановление за обръщение към Президента на Русия за необходимостта на признаване на ДНР и ЛНР.

Второ, не можем да не оценим по достойнство принципната позиция на МВнР на България в подкрепа на минския "Комплекс от мерки", който остава единствен реален начин на урегулиране на вътреукраинската криза", се казва още в изявлението на руското посолство.

Оттам предупреждават, че биха искали да виждат последователност в нашите позиции, като дават пример за обратното - неспазване на Минските договорености, но от страна на Украйна, което обаче е останало незабелязано от българските власти.

"Внесеният във Върховната Рада на Украйна през август 2021 г. проектозакон "За основите на държавната политика в преходния период", който напълно противоречи на Минските споразумения, не предизвика никаква реакция на българската дипломация. Той беше отзован от украинската страна само през януари т.г. след усърдната работа на руската страна", се казва в позицията.

Оттам поясняват, че самият Владимир Путин е подчертал, че решението на проблема в Донбас трябва да мине през спазване на Минските споразумения.

"Трето, вечерта на 15 февруари т.г. Владимир Путин коментира този въпрос по време на пресконференцията след руско-германските преговори. Руският лидер заяви, че "ние трябва да направим всичко за да решим проблема с Донбас, но да направим това преди всичко изхождайки от възможностите за изпълнение на Минските споразумения". Той също обясни, че депутатите на парламента вземат под внимание мнението на обществото, на избирателите си. И добави: "Съвсем очевидно, че в нашата страна повечето хора съчувстват на жителите на Донбас, подкрепят ги и се надяват, че ситуацията там ще се промени значително към по-добро". Това е много ясен отговор, но, изглежда, не за всички", правят заключение от Руското посолство в България.