Руското посолство публикува преди минути на фейсбук страницата си своя отговор към премиера Кирил Петков. По-рано днес той ги призова да не закриват изцяло мисията на РФ у нас, както е гласяла нотата, връчена от посланик Митрофанова на Външно министерство. Повод за набиращия сила междудържавен скандал стана намерението на правителството в оставка да изгони 70 дипломати и служители на амбасадата на Москва в България.

Ето какво гласи коментара на посолството на РФ:

"Във връзка с разпространено от пресслужбата на Правителството на Република България съобщение относно нотата на Посолството бихме искали да изясним следното.

В предадената на 30 юни в МВнР на България нота не се споменава за паритета на сътрудници на дипломатическите представителства на Руската Федерация и Република България. От руската страна беше заявено за неприемливостта на обявяването на 70 дипломати и членове на техническия състав на нашите задгранични учреждения за "persona non gratae". Разглеждаме това като опит да се постави клеймо върху сътрудници на нашите дипломатически и консулски мисии. Смятаме това деяние за безпрецедентен, клеветнически и провокативен акт, който накърнява основата на руско-българските отношения. От руската страна също така беше заявено, че ние категорично отричаме тези обвинения. Каквото се отнася до числеността на работници на дипломатическите и консулските представителства на Русия в България, то тази тема изобщо не беше повдигната и изисква отделно обсъждане.

Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София (което автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва), а отговорността за изключително тежки последствия за двустранните отношения ще бъде изцяло върху българската страна.", обявиха от посолството на РФ.

Скрийншот: Facebook/Посольство России в Болгарии