С дейността си спецправосъдието не дава солидни аргументи в своя защита. Напротив през годините сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически и бизнес неудобни хора. Така че там просто няма аргументи за защита. Това заяви пред журналисти в столичното 55 СУ "Петко Каравелов" президентът Румен Радев по повод дебатите в Народното събрание по промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. 

Държавният глава присъства на патронния празник на училището.

Той коментира и ситуацията в управляващата коалиция. По думите му, българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и решаване на проблемите.

"Те са много, иска се активна работа и мисля, че ако се показват ясни резултати в отговор на проблемите на хората, коалицията няма да има проблем", каза още Радев.

В отговор на въпрос станаха ли пътните строители заложници на отношенията в коалицията, президентът бе категоричен, че държавата трябва да бъде пример за изрядност в плащанията, но и образец при сключването на договори.

"Именно сключените контракти в строителството разклатиха силно доверието в целесъобразността им по отношение на качество, цена и обем дейности. Трябва спешно да се намери решение, но и да се спазват тези принципи", заключи Румен Радев.

Той отказа да коментира евакуацията на българските моряци от кораба "Царевна" с думите: "Обстановката в Украйна е много сложна, но най-важното е нашите моряци да се приберат. Нека оставим коментарите, когато това бъде факт". 

По-рано, в речта си към учителите и възпитаниците на училището, Румен Радев заяви, че българското школо винаги е било символ на стремежа на народа към знание и прогрес.

"За мен е истинско удоволствие да споделя патронния празник на едно от най-старите, като година на създаване, но и най-млади, като дух, училища. Нашето училище винаги е било символ на стремежа на българския народ към знание и прогрес. Символ, който през годините, вля много енергия да се подготвят чудесни ученици, затова е огромна радост ден, като днешния. Да видиш сплотен, иновативен учителски колектив и вдъхновени деца", каза Радев. 

По думите му, трябва да се стимулира стремежа на децата да търсят знанието и да мислят критично, но да действат творчески.

"И най-важното е да се възпитават децата в дух на българщина. Искам да поздравя МОН за последователните усилия за разгръщане на програмата за изграждане на STEM центрове. Вашите усилия днес са вашият билет за успехите в бъдеще. Всеки от вас има мечти, всеки търси да ги постигне с помощта на родителите, с подкрепата на учителите, но няма малки и големи мечти. Важно е как вие се борите за вашите мечти. Не се страхувайте да мислите и експериментите. Заедно търсете решенията и в образованието и науката, и в живота", обърна се към децата държавният глава.

Снимка: БТА

55-о СУ "Петко Каравелов" е едно от най-големите в страната и обучава около 1600 ученици.

Радев участва в откриването на Център за дигитални създатели "RoboLab". В "RoboLab" учениците на 55-то СУ ще имат възможност да се обучават в направленията роботика, виртуална реалност, приложно програмиране и изкуствен интелект.Новото учебно пространство е създадено по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда", целяща да насърчи въвеждането на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика.