С изненадващите промени в министерството на отбраната руският президент Владимир Путин настройва руската военна машина в дългосрочен план, като целта е не коренно да се промени нещо, а да се направи по-ефективно. Това смятат редица експерти в коментари относно назначаването на Андрей Белоусов за министър.

Руският президент възложи на Сергей Шойгу да започне конфликта през 2022 г. със заповед за превземане на Киев в рамките на няколко дни. Две години по-късно Путин отстрани министъра на отбраната, за да изпълни съвсем различна задача в Украйна - да се увери, че скърцащата руска военна машина ще продължи да работи толкова дълго, колкото е необходимо.

Неочакваното разместване показва, че Путин е заложил на силата на руския военнопромишлен комплекс, за да надживее Украйна и нейните западни поддръжници, пише в. "Файненшъл Таймс".

"Путин най-накрая е осъзнал, че войната е навлязла в нова фаза - битката за ресурси ... кой разполага с повече от тях и чии вериги за доставки са по-добре организирани...", казва журналистът и бивш редактор на радиостанция "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, цитиран от изданието.

"За да извършиш подобна смяна на караула в разгара на настъпление, трябва да се чувстваш много уверен... Той явно е смятал, че нещата вървят толкова добре сами по себе си, че може да отстрани министъра на отбраната, като запази началника на генералния щаб и не нанесе никаква вреда на военните действия", казва руският политолог Екатерина Шулман.

Промените са част от новите назначения, които сочат първостепенното значение на отбранителния сектор във визията на Путин за това как да се спечели в конфликта, пише "Файненшъл Таймс".

Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров е преместен на поста вицепремиер, отговарящ за отбранителния сектор. Той е близък до Сергей Чемезов, бивш колега на Путин от КГБ в Източна Германия, който сега оглавява огромния отбранителен конгломерат "Ростех".

Мантуров заяви пред репортери, че Белоусов е негов "много близък другар" и "професионалист, който вниква дълбоко в поверените му въпроси". Въпреки триумфалните твърдения на Кремъл, че оръжейните заводи работят денонощно, през последните месеци се появиха признаци за сериозни пропуски в руското отбранително производство.

"Възможно е Белоусов да е бил помолен да се опита да овладее "черната дупка" на военните разходи, които в наши дни са трудни за прогнозиране дори от страна на правителството.", казва Павел Лузин, старши изследовател в Центъра за анализ на европейската политика.

Аскетичният Белоусов представлява сериозно стилистично противоречие с Шойгу, който редовно се появява в генералска униформа, украсена с медали, въпреки че никога не е служил и ден в армията.

Според високопоставен западен служител основният извод е, че Русия възнамерява да гради военно-промишления комплекс на страната в дългосрочен план. "Има ясното усещане, че им е необходим човек, който може професионално да управлява военната икономика за много дълъг период от време и който не е корумпиран... Тревожно е, че се подготвят за такъв дългосрочен подход", казва служителят за назначението на Белоусов.

През есента на 2022 г., когато военният конфликт се разви зле за Русия, Шойгу стана обект на рядък, официално санкциониран гняв от страна на хардлайнерите. В крайна сметка Путин подкрепи Шойгу пред ястреба Евгений Пригожин, но недоволството в армията продължи да тлее, тъй като видни командири влязоха в конфликт с министъра на отбраната и началник на Генералния щаб Валерий Герасимов. Засега Путин е оставил Герасимов на поста му, но се очакваше, че и той в крайна сметка ще бъде уволнен, казва източник, близък до министерството на отбраната.

"Шойгу искаше сам да ръководи армията, а амбициите му попречиха. Белоусов няма амбиции да командва войските", заяви бивш високопоставен служител на Кремъл.

Въпреки че Шойгу се оттегли от поста на министър на отбраната, новото му назначение за ръководител на Съвета за сигурност на Русия привидно е повишение - на мястото на Николай Патрушев, един от най-дългогодишните довереници на Путин и най-изявените идеолози зад кръстоносния поход на Русия срещу Запада.

От Кремъл съобщиха, че Патрушев ще заеме новия си пост през следващите дни. Високопоставен западен дипломат заяви, че съдбата му се следи отблизо, за да се види дали смяната на двамата мъже е повлияна от военните резултати на Русия или е свързана с обвиненията в корупция срещу Шойгу. Дипломатът заяви, че ако Патрушев бъде отстранен, това ще означава, че Кремъл активно се опитва да се справи с проблемите в службите си за сигурност, разкрити от неуспехите в Украйна.

По-важният мотив на Путин може да е бил да отслаби Шойгу и евентуално Патрушев - двама сериозни играчи, които имат свои собствени кланове и свити. "Може би и двамата са имали планове за неизбежната ера след Путин... Късните персоналистични автокрации се страхуват от такива неща", казва Екатерина Шулман. Кремъл не "не се съсредоточава върху това как най-добре да управлява страната. Те не мислят за това. Те мислят за това как да останат на власт" , казва тя.

Всички взети решения говорят директно за едно: Путин е доволен от сегашната конфигурация на властта и използва смяната на правителството само за да подобри ефективността на това, което вече съществува, но не и за да го промени по какъвто и да е начин, пише в статия по темата Татяна Становая от Центъра Карнеги в Берлин.

Сърцевината на сегашните промени е замяната на Шойгу с Белоусов, а всички последващи назначения са само решение на проблема "къде да се сложи този надежден човек", така че да има по-малко рискове и повече ползи. Тази замяна позволи на Путин да убие с един куршум два заека: да отстрани крайно непопулярния Шойгу, към когото се бяха натрупали много оплаквания, и да постави Белоусов начело на оптимизацията на военните нужди, пише Становая.

Шойгу напусна министерския си пост в условията на нарастващ конфликт между Министерството на отбраната като потребител и военнопромишления комплекс като производител на военни продукти. Военните се оплакват от дългото производство на оръжия, проблемите с качеството и трудностите при поддръжката. В отговор кураторите на ВПК разкритикуваха военните за корупция и завишени очаквания. В такива ситуации Путин обикновено се стреми не толкова да подкрепи една от страните, колкото да изгради нова връзка между тях, като ги накара да работят по-продуктивно заедно.

В този смисъл Белоусов, който работи по въпросите на технологичния суверенитет, подкрепя иновациите и контролира производството на безпилотни самолети, е изглеждал на Путин обещаващ кандидат за министър на отбраната. Сега този избор изглежда логичен за мнозина, но той е по-скоро експеримент: Белоусов все още не е оправдал назначението си, като се има предвид, че във военно-промишления комплекс той вече ще трябва да отговаря не толкова за предлагането, колкото за търсенето, пише Становая.

В полза на новия министър на отбраната са и близостта му с Руската православна църква, религиозността му, патриотизмът му, който е нетипичен за икономическите технократи (той беше сред малцината, които веднага подкрепиха анексирането на Крим), да не говорим за лоялността му и богатия му опит в работата с Путин. Въпреки това Белоусов никога не е бил близък сътрудник на президента, а духовността и патриотизмът трудно могат да изненадат в днешно време. допълва тя.

Още по-противоречиво назначение е замяната на Николай Патрушев със Сергей Шойгу като секретар на Съвета за сигурност. По този начин Путин реши въпроса с уволнението на Шойгу. Ако оставката му беше твърде унизителна, тя щеше да стане повод за мощна вълна от критики към напускащия министър и обсъждане на слабостите на армията, което е недопустимо в условията на война, смята Становая.

"Сега имаме военна операция като част от икономическата дейност. Тоест, войната вече е толкова редовна, колкото и съставянето на бюджета, както и промените в лихвения процент на Централната банка, както и отчетите на фондовата борса - всичко, завинаги" - това е сигналът, който икономистът Владислав Иноземцев вижда в назначаването на Андрей Белоусов на поста министър на отбраната. Според него с това си решение Путин е затвърдил войната като "важна област на правителствената дейност до края на земните си дни", пише Би Би Си.

"Всичко премина към етап на война на изтощение. А войната на изтощение всъщност означава, че печели този, който може да произведе повече военни ресурси, боеприпаси и т.н.", съгласява се Рубен Ениколопов, професор в университета "Помпеу Фабра" в Барселона.

Назначението на Белоусов беше изненада за повечето хора: въпреки че не за първи път в руската история цивилен служител се оказва в креслото на министъра на отбраната, Андрей Белоусов е много необичаен кандидат, коментира Би Би Си.

"Като цяло той е консервативен и държавнически настроен, но икономическите му възгледи са леви - в съветския смисъл. Той има съветско виждане. Това не означава, че е привърженик на плановата икономика, но е привърженик на контрола, на регулирането от страна на държавата", казва бившият министър-председател на Русия Михаил Касянов пред Би Би Си.

Андрей Белоусов най-често е описван като привърженик на кейнсианството, тоест привърженик на активната държавна намеса в икономиката - например чрез регулиране или инвестиции. Той е един от привържениците на това държавата да инвестира повече в икономиката, вместо да създава резервен фонд.

"Той е наистина много професионален човек в своята област. Икономическият блок на правителството са много професионални технократи. Но това, което се знае за Белоусов - вероятно единственият човек в целия икономически блок - е, че неговият мироглед, условно казано, съвпада с мирогледа на Путин за това, че Русия се противопоставя на западния свят, че трябва да бъде независима и т.н. Неслучайно се появиха слухове, че той е единственият човек в целия икономически блок, който подкрепи анексирането на Крим през 2014 г.", обяснява Ениколопов.

Източник на изданието The Bell формулира това още по-просто: Белоусов е икономист, който вярва, че Русия е заобиколена от врагове. А Иноземцев го нарича "Патрушев номер две от икономиката". "Като човек, който е способен да реши задачите, които сега стоят пред системата на Путин, той като цяло, според мен, е много адекватен", уточнява Иноземцев.

"Рядък случай е, когато един теоретик се превръща в добър практик", казва друг събеседник на Би Би Си, който познава Белоусов от работата му в президентската администрация. Според него Белоусов винаги ясно, разбираемо и аргументирано формулира мислите си и бързо решава проблемите.

"За него се знае, че лоялността му не е лично към Путин, а просто има идеологическо съвпадение. И това е много важно, защото всъщност е много по-сериозно от личната лоялност. Защото във всички автократични режими винаги трябва да избираш между лоялността и компетентността, но тук не се налага - той наистина си пасва с неговия мироглед", добавя Ениколопов.

"[Назначаването на Белоусов] е такова официално признание, че основният двигател на руската икономика в момента е отбранителният комплекс. Тоест всички разбираме, че икономическият растеж, който Русия преживява в момента, се дължи преди всичко на държавните разходи. А лъвският пай от държавните разходи е свързан с отбранителната индустрия", казва още Ениколопов. Не Министерството на отбраната, а Генералният щаб, чието ръководство не се е променило, отговаря за военния компонент. Но Министерството на отбраната, оглавявано от Белоусов, според Ениколопов, ще отговаря за развитието на военнопромишления комплекс и за "изграждането на мостове" между него и икономиката като цяло.

За разлика от Сергей Шойгу и други бивши министри на отбраната, Белоусов никога не е ставал герой на антикорупционни разследвания и не е бил замесен в големи скандали.

Предшественикът на Сергей Шойгу Анатолий Сердюков беше уволнен през октомври 2012 г. заради участието му в дело, свързано с имотни измами в министерството. Той беше в качеството на свидетел и не беше осъден.

Преди няколко седмици беше арестуван заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян във вземане на подкуп. А днес бе задържан началникът на Главното управление на кадрите на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. (Според разследването Кузнецов "е получил подкуп от представители на търговски структури за извършване на определени действия в тяхна полза".

Извършени са обиски по местоживеене и регистрация на генерала - от него са иззети пари в рубли и чуждестранна валута на стойност над 100 млн. рубли, златни монети, колекционерски часовници и луксозни предмети, съобщиха от Следствения комитет. Кузнецов може да бъде осъден на осем до 15 години затвор.)

Друг от заместниците на Шойгу беше уволнен преди година, в края на април 2023 г. Михаил Мизинцев загуби поста си на заместник-министър на отбраната на Русия по въпросите на логистиката само осем месеца след назначаването си. Той започна работа три дни преди обявяването на т.нар. частична мобилизация през септември 2022 г., която разкри проблеми с доставките за войските. Стигна се дори дотам, че ръководителите на две комисии в Думата поискаха от Генералната прокуратура да проучи проблемите със снабдяването на фронта.

През 2015 г. Шойгу и дъщеря му Ксения станаха герои на разследване на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални. По това време ФБК публикува материал за селската къща на министъра във формата на пагода, за която се твърди, че струва 18 млн. долара. Според разследването на фондацията собственик на парцелите, върху които е построена къщата, през 2009-2010 г. в случая на единия и през 2009-2011 г. в случая на втория, е 18-годишната Ксения Шойгу. Семейството на Шойгу отрича всички обвинения.

Според трима източници на агенция Блумбърг, говорили при условие на анонимност, Путин, въпреки топлите отношения с Шойгу, го е преместил на поста председател на Съвета за сигурност, защото "окончателно е загубил търпение" и не вярва, че Министерството на отбраната е способно да води война на фона на "ширещата се корупция".

Блумбърг посочва, че върху решението за смяната на ръководството на руското министерство на отбраната може да е допринесъл и бунтът на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин през 2023 г., когато участниците в бунта обвиняваха Шойгу за неуспехите на Русия на бойното поле.

Двама запознати с въпроса източници от агенцията заявиха, че 65-годишният Белоусов е бил изненадан, когато Путин му е предложил да оглави Министерството на отбраната. Въпреки това той е приел без колебание, защото вижда Путин "не само като президент, но и като глобална фигура, която променя хода на световната история", казва един от източниците пред агенцията.

Руското издание "Медуза" пък цитира един от руските милиардери, запознат с Белоусов, който описва възможния ефект от назначението му по следния начин: "Това означава, че войната ще бъде дълга: първо, той стои на същите позиции като Путин, и второ, знае как да направи военната икономика по-ефективна".