България отбелязва 79 години от победата над фашизма и хитлеризма, ознаменувана с края на Втората световна война, както и Денят на Европа, който е празник на ЕС от 1950 г. насам.

Президентът Румен Радев почете и двете бележити дати, като първо се поклони и поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Двамата бяха поздравени от ветерани и антифашисти, присъствали на церемонията.

А след това президент и вицепрезидент се включиха в традиционната церемония по издигането на знамето на Европейския съюз пред Президентството.

Още снимки вижте тук>>

Там Румен Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част, а на церемонията, заедно с него и вицепрезидента Йотова, присъстваха още премиерът Димитър Главчев, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, кметът на София Васил Терзиев, министри, депутати и други официални лица. 

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Знамето на ЕС беше издигнато под съпровода на "Ода на радостта", а след това прозвуча химнът на България.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Снимка: Булфото

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, Шуман призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. В България се отбелязва от 29 март 2005 г., припомня БТА.

Снимка: Булфото

В Европа се чества от 1986 г. след решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано.

Снимка: Булфото

Редица прояви, посветени на 9 май, бяха отбелязани в страната. 

От "Солидарна България" символично облепиха с цветя оградата, поставена около демонтирания Паметник на Съветската армия и изписаха със спрей и червена боя надписа "Тук пак ще има паметник!"

От коалицията на Ваня Григорова и Мая Манолова стоят твърдо на позицията си, че монументът е демонтиран незаконно и трябва да се възстанови в оригиналния си вид. Григорова пък припомни, че е внесено искане за местен референдум за съдбата на паметника, който и до момента не е разгледан.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

От БСП пък откриха паметник на мира в чепеларското село Забърдо и пуснаха 79 бели гълъба. Събитието е посветено на Деня на Европа - 9 май. Петметровият паметник е изработен от над 320 войнишки каски, с които са оформени буквите М, И, Р. Той е дело на скулптора от село Елховец Антон Урдажиев, а каските са събирани от кмета на селото Валентин Черпоков близо две години. Композицията е монтирана до "белия гълъб", който също е изработен от войнишки каски, предаде БТА.

Снимка: БТА

От ГЕРБ днес отбелязаха Деня на Европа на емблематично за деня място - метростанция "Европейски съюз".

Сред присъстващите бяха Росен Желязков, Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев, Рая Назарян, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов и други. Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова припомни, че европейски комисар е нарекъл "проект за пример" метрото в столицата - то обслужва над 300 хиляди души на ден. "Символът на европейската солидарност е в нашия град - София, това е проектът за метрото. Намираме се на метростанция "Европейски съюз", за да може софиянци да знаят какво значи европейската солидарност. Метрото е за хората!", добави още тя. Росен Желязков отбеляза, че трябва да бъдем обединени в разбирането, че Стабилна България може да е в сигурна Европа.

Снимка: ГЕРБ

Снимка: ПП ГЕРБ

Над 150 деца на предучилищна възраст от столични детски градини отбелязаха Деня на Европа със спортни дейности и пуснаха в небето балони с послание за мир, съобщиха от "Асоциация за развитие на българския спорт".

Снимка: Асоциация за развитие на българския спорт

Снимка: Асоциация за развитие на българския спорт

Изложба от книги и статии "В очакване на еврото" пък откриват от днес до 15 юни в библиотеката на Нов български университет, съобщава БТА. Повод за събитието е Денят на Европа - 9 май, посветен на мира и обединението на стария континент. Сред изложените документи са книгите "България в преддверието на еврозоната" от Йосиф Аврамов, "Валутният риск в икономиката: Теоретични и практико-​приложни измерения" от Ирена Николова, "Пътят към евро: Опитът на страните от Източна Европа с Паричен съвет" от Гарабед Минасян, "Парите и тяхната история: 1200 години история от Средновековието до единната европейска валута" от Михаел Норт.

Снимка: БТА