Президентът Румен Радев участва в тържественото връчване на наградите на 27-ия Национален конкурс "Учител на годината".

Конкурсът е организиран от Синдиката на българските учители.

"Благодаря за поканата и възможността да съм част от това тържествено събитие. За мен е чест да бъда сред вас - нашите учители, хората, от които започва България. Водещите теми днес в големия обществено-политически дебат са ценностите, националните цели и идеали, гарантирането на нашия суверенитет, оцеляването и просперитетът ни като нация", каза държавният глава 

Като теми в дневния ред президентът отбеляза още и възхода на научно-техническия прогрес, ускоряването на икономическия растеж и повишаването на благосъстоянието на всеки български гражданин.

Години наред ние търсим ключа към тези важни за обществото ни теми, но много рядко успяваме да стигнем до същността, до началото, а началото - здравите темели на градежните за обществото ни елементи, е именно вашата обществена мисия, каза Радев в обръщение към българските учители.

Президентът попита дали можем днес да говорим за национално единение, ако няма какво да обединява децата от най-ранна възраст, от ученическия чин, ако не се възпитават в любов, уважение, лоялност към родината и дали могат нашите млади хора да растат като достойни, отговорни граждани, отворени към Европа и към света, без да познават своята история, род и родина.

Държавният глава заяви, че отговорът е един и той се състои в това дали имаме високоподготвени учители и компетентни педагози, хора, влюбени в своята професия и в България.

Президентът благодари на по-опитните преподаватели, че въпреки тежките времена в недалечното минало на унизително заплащане и срив в престижа на професията, не са абдикирали от тяхната високоотговорна обществена мисия. Последните години българските управляващи най-сетне започнаха да поправят тази груба грешка и да се повишава и заплащането, и да се подобряват условията на труд на българския учител, каза Радев. Той отбеляза, че има още много какво да се направи.

Държавният глава поздрави и младите учители за техния професионален избор. Можете да бъдете горди, че вие вече сте в челните редици на изграждането на модерна, европейска България, каза Радев.

Снимка: БТА

Президентът връчи наградите на спечелилите конкурса в направление "Природо-математическо" Антоанета Димитрова, Милена Коцева и Петя Желева.

В направлението за млади учители бяха наградени Кръстина Иванова и Марина Дамянова.

За възпитателна работа бяха отличени Петър Астинов и Теменужка Манолова.

Мая Михайлова получи наградата за учители наставници.

В направлението за предучилищно възпитание и подготовка награди получиха Елена Хаджиева, Ели Христова и Несрин Караалиева.

За принос в хуманитарното образование бяха отличени Ваня Симеонова и Илияна Гагова.

В категорията за начално образование награди получиха Богомила Стефанова и Радмила Илиева.

В направлението за изкуства и спорт бяха отличени Павел Църов и Юлиян Георгиев.

За постижения в професионалното образование награди бяха присъдени на д-р Верка Бонева и на Камелия Ангелова.

В направлението за директори и заместник-директори бяха наградени Виолета Гълъбова, д-р Елеонора Лилова и Милко Багдасаров.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви: "Изключително съм доволна и щастлива, че 27 години, в присъствието на толкова много значими личности, министри, минали през МОН от 90-та година до днешна дата, в присъствието на толкова много научни преподаватели от университетите и в присъствието на най-добрите учители в България, днес отново ще покажем на обществото българският учител, какви учители и ученици има в страната, как пазим културата, обичаи и памет. Без българския учител дали може да се развива едно общество? Развитието на страната е минало през просвещението и просветителите."

Снимка: БТА

Прочетен бе и поздравителен адрес от служебния министър-председател Димитър Главчев, както и от образователния министър Галин Цоков.