Равноотдалечен съм от всички партии, не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока, коментира пред журналисти президентът Румен Радев на въпрос за думи на премиера, че очаква президентът да е равноотдалечен от всички партии. По-скоро не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате, обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни, не само за излизане в отпуск, но цитираният Иво Христов първо напусна президентството, и тогава започна да води предизборна кампания. Така че, нека се поучат и другите, коментира Радев.

На въпрос, че има двама души, които преди бяха в екипа му, а в момента са в листата на БСП за евровота, президентът Радев повтори вече заявеното от него, че президентството не е феодална институция и всеки е свободен да взема решения. Направете една справка колко съветници и секретари на предишни президенти, още по време на мандатите им, какви постове после са заемали, коментира Радев и добави, че Елена Йончева е напуснала президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител, а Иво Христов - за евродепутат. Условията ми са ясни - напуска се президентството и всеки е свободен да се кандидатира за каквото иска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни, заяви Румен Радев.

Нормално е, особено в предизборна обстановка, особено с толкова много скандали, коментира президентът въпрос, че се политизират различни събития. По думите му, опитите скандалите да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия няма да сполучат, защото хората вече очакват разнищване на тези скандали, реални действия и противодействие на корупцията.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод 74 години от края на Втората световна война, в която се включиха също министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Присъстваха ветерани и представители на военнопатриотични съюзи и на различни организации.

Никога не трябва да забравяме уроците на историята, каза президентът пред отразяващите церемонията журналисти. Днес наистина е празник, празнуваме и Деня на победата и Деня на Европа. Най-голямото постижение на Европа е Европейският съюз, а неговото най-голямо достижение е опазването на мира в Европа, вече повече от седем десетилетия. Но нямаше как да се реализира голямата идея за Обединена Европа без победата над хитлерофашизма. Затова сме длъжни да уважаваме паметта на тези милиони жертви, дадени в борбата срещу нацизма, каза Радев, който прикани да не се забравя и приносът на България. Хиляди българи загинаха във Втората световна война, днес трябва да почетем паметта им. Да отдадем дължимото и на живите в момента български ветерани, които продължават да са пример за родолюбие и отдаденост към Отечеството, каза президентът Радев.

Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред президентската институция по повод Деня на Европа - 9 май. Церемонията ще се състои в присъствието на държавния глава, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.