Президентът Румен Радев заяви , че трябва да се извърши щателна проверка откъде и какъв газ внасяме по договора с "Боташ". Изявлението той направи пред журналисти по време на събитие, посветено на 40-ата годишнина от българската експедиция на връх Еверест.

"Съзнателно изчаках истерията за "Боташ" да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя. Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с "Боташ" да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван", коментира президентът. 

Трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме, коментира още държавният глава. 

Според него на много от депутатите истината не им изнася.

"Когато бяха на власт те спряха договора с "Газпром" и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ", допълни Радев.

Румен Радев припомни, че по време на служебния премиер Гълъб Донев не е имало газ - единствено 1 млрд. кубически метра газ от Азербайджан. Това е наложило вноса на втечнен газ в размер на още 2 млрд. кубически метра, за да се попълнят нуждите на страната.

"Правителството на Донев обяви търгове за втечнен газ. Но партиите, който уж воюват с Владимир Путин, когато се върнаха на власт не финализираха тези търгове за втечнен газ, а се върнаха към любимото си занимание - да внасят масово руски газ. През миналата година сме внесли 1,7 млрд. кубически метра такъв газ", поясни още той.

"Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание да внасят масово руска газ през посредници. За миналата година сме внесли 1,7 млрд. куб. метра такава газ. Затова договорът с "Боташ" и този капацитет остава неизползван. Вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ", каза Румен Радев.

Според него вероятността от началото на следващата година да не се поднови договорът за пренос на газ от Русия през Украйна за Европа е огромна. Тогава изведнъж Австрия, Унгария и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути на газ. Тогава договорът с "Боташ" може да бъде изключително изгоден. За да печели България, трябва и компетентност, и националните интереси да се поставят над партийните и личните, добави Радев.

Мисля, че изчерпахме този въпрос. Вече заявих, че напълно ще подкрепя г-н Главчев за който и да било министър, защото отговорността е негова", каза Румен Радев в отговор на въпрос за назначенията в служебното правителство. 

"Нека да благодаря и да поздравя народното събрание и политическите партии за това, че най-после се вслушаха в моите призиви за аварийни мерки за прекратяването на отлива от армията и взеха решение за увеличаване на заплатите на военните", отбеляза още той.

Относно номинацията на Елена Йончева за кандидат за член на Европейския парламент от гражданската квота на ДПС, президентът посочи, че всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но и да носи отговорност за решенията си.