Това обясни министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, заедно с вицепремиера Валери Симеонов, социалния министър Бисер Петков и здравния министър Кирил Ананиев.

По-рано днес хиляди протестиращи хора с увреждания настояха концепцията за експертиза на работоспособността да бъде изтеглена и преработена.

Вчера Кирил Ананиев обяви, че по указание на премиера, Министерството на здравеопазването оттегля предложенията за промени в медицинската експертиза, а Бисер Петков увери, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността цели да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не да отнема придобити права.

Петков посочи, че лице, което може да работи, и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава.

Премиерът Борисов уточни, че правителството от години работи прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които сега протестират пред Министерския съвет, и изтъкна, че те са съюзници на правителството.

Това, което колегата Симеонов, със своите експерти, министри, в продължение на пет месеца работи, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи така, че ресурсът да остане за тези, които действително имат нужда, каза Бойко Борисов.

По думите му правителството най-малко е мислило на някого да навреди. Премиерът обаче беше категоричен, че измамите и корупционните схеми при ТЕЛК-овете не могат да продължат.

Борисов информира, че на 12 и 13 април ще има среща на ресорните министри, вицепремиера Симеонов с представители на организации на хората с увреждания, на която ще се обсъждат необходимите промени в Концепцията за работоспособността на хората с увреждания. Точка по точка, детайл по детайл ще обсъдим всяко нещо, което ги тревожи, обеща премиерът.

Той заяви, че по отношение на комисиите ТЕЛК ще бъде използван целият ресурс на държавата за по-голям контрол. Над 1,7 млрд. лева отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички, допълни Борисов. Той призова за диалог по темата, за да може за хората с увреждания да останат повече средства.