Правителството реши да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи пресцентърът на кабинета.

Съгласно Устава на ЕИБ, представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи. В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения. Ротацията на съответните постове в Съвета на директорите, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно споразумение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.

Съгласно Временното споразумение ротационната схема за позицията на вицепрезидент предвижда през септември 2019 г. представител на България да заеме позицията вицепрезидент на ЕИБ за срок от три години.

Управителният комитет на Европейската инвестиционна банка е колегиален постоянно действащ изпълнителен орган на банката, състоящ се от председател (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на директорите, допълват от МС.

Лиляна Павлова беше седма в листата на ГЕРБ за Европейския парламент. Въпреки, че партията изпрати само 6 евродепутата, Павлова получи място в европарламента, след като водачът в листата на партията Мария Габриел обяви намерение да остане на поста европейски комисар.

"Ако бъда избрана, все пак това е номинация, за която съм изключително благодарна на правителството за тази моя кандидатура, процедурата трае няколко месеца. България получава за първи път тази възможност да има свой вицепрезидент за един мандат, тъй като Европейската Инвестиционна банка има само шестима вицепрезиденти. Процедурата по избор и подбор трае два месеца, и ако всичко е наред , надявам се от октомври ще можем да стъпим в длъжност, така че предстои. Резултатът ще разбере", отбеляза Лиляна Павлова, цитирана от ТВ "Европа".

Ако Павлова се откаже от евродепутатското си място, за Брюксел ще замине осмият в листата на ГЕРБ Емил Радев - и досега представител на ГЕРБ в Европарламента.