За да се съгласим България да влезе в Шенгенското пространство, нашият народ трябва да е уверен, че пазите стриктно границата на ЕС и се борите с корупцията и трафика на хора. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок, с което даде да се разбере, че страната му все още не приема влизането ни в Шенген. Блок е на официално посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Ние изразихме желанието си за присъединяване на България към Шенген първоначално по въздух и по море. Винаги има място за подобрения, но ние не само охраняваме добре външната граница на ЕС, но и разследваме и трафика на хора. Само тази година има 100 случая на разследване на трафиканти, каза Екатерина Захариева след срещата с външния министър на Холандия. Надявам се скоро Холандия да вземе решение в полза на България, каза Захариева. Опазването на границата е голям приоритет и за двете страни. Ние се справяме повече от добре с нея, както и с преследването на трафикантите на хора, посочи Екатерина Захариева.

Снимка: БТА

Тази година се отбелязват 110 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни, посочиха двамата министри. По този повод България подарява на Холандия 110 рози, които на есен да бъдат засадени там. Холандия подарява на България луковици от нов сорт лалета, наречени на старото име на София - Сердика, обявиха Екатерина Захариева и Стеф Блок.

Нашите две страни развиват отношенията си в дух на партньорство, прагматизъм и приятелство, каза Захариева. Холандия е най-големият чуждестранен инвеститор в България, търговският обмен и туристическият поток се увеличават всяка година, посочиха двамата министри.

Днес обсъждахме как Съветите на ЕК, в които и двамата участваме, а те са Съветът за външна политика и Съветът по общи въпроси, да работят по-ефективно, каза Захариева. Малко вероятно е тази година ЕС да има приет бюджет за следващия период. Има обаче общо споделяне с Холандия, че за страните, които имат нужда от по-голямо наваксване, трябва да се отпускат повече средства за кохезионна политика, каза още Екатерина Захариева.

Обсъждахме и миграцията в Европа и факта, че България се справя изключително добре с опазване на границата на ЕС, каза още Захариева.

Редица холандски компании решиха да инвестират тук и през 2018 година те инвестираха в България 80 млн. евро каза Стеф Блок. Гражданите на двете страни избират обществата на другата държава, което показва, че има силно сътрудничество, посочи Блок. България се справя невероятно успешно след прехода от 90-те години, допълни външният министър на Холандия. Изборите за Европейски парламент бяха важни и ние ще можем да упражняваме демократичните си права и европейското сътрудничество. Заедно ще се справяме с предизвикателствата на нашето време и ще гарантираме отбраната на ЕС по надежден и стриктен начин, посочи Стеф Блок.

Ръстът на търговския стокообмен расте на годишна база с 15 -16 процента, но има още възможни за засилване на сътрудничеството, посочи Захариева. По думите й това може да стане в областта на развитие на иновативни производства и на селското стопанство. България има чиста вода и почва, а Холандия разполага с високи технологии в земеделието, посочи тя.

България е една от държавите, които охраняват външната граница, а Холандияе една от дестинациите и затова ние зависим от контрола на тази граница. Ние разбираме, че вие искате да влезете в Шенген, но се надявам, че вие ще разберете, че народът на Холандия знае за големия брой мигранти, които стигат до нашата държава и трябва да е уверен, че ще има силен и стриктен контрол без компромиси, преди да приемем България в Шенген, каза Стеф Блок. Впечатлен съм от постигнатия прогрес, бяха ми показани многобройни снимки за охраната на границата, но има още една част, и тя е как се справяте с корупцията и какъв е подходът към трафика на хора и мисля, че има нужда от допълнителен напредък, каза министърът на външните работи на Холандия.

Снимка: МС

По-рано премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок обсъдиха актуални въпроси от дневния ред на Европа, както и теми от взаимен интерес.

На срещата беше подчертано, че България продължава да следва целта си да бъде възможно най-близко до интеграционните процеси в ЕС. Министър-председателят Борисов изтъкна, че присъединяването към Шенгенското пространство и към еврозоната са сред основните приоритети на страната ни и подкрепата на Холандия е ключова. "Това ще гарантира пълноценното участие на България в съвместните европейски усилия за адекватно справяне с всички предизвикателства, свързани със сигурността на външните граници на ЕС", подчерта премиерът Бойко Борисов. В хода на разговора Бойко Борисов заяви, че запазването на целостта на Шенгенското пространство изисква последователни усилия в две ключови области - засилване на контрола върху външните ни граници и подобряване на функционирането на системата за предоставяне на убежище.

По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. "Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин", каза министър-председателят Борисов.

По време на разговора премиерът Бойко Борисов заяви, че България високо цени подкрепата на Холандия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

Борисов изтъкна, че е изключително важно Холандия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Холандия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Холандия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на ПЧИ в България.