Нови точки на напрежение след края на двете противостоящи си демонстрации през Президентството и пред Министерски съвет доведоха до първи арести. Едната е в близост до храм-паметника "Св. Александър Невски" и паметника "Левски", а другата - кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Георги Сава Раковски".

Всички снимки вижте тук >>

Поддръжниците на президента тръгнаха по жълтите павета минаха през Народното събрание и след това блокираха Орлов мост. Част от тях обаче притичаха към изхода от площад "Св. Александър Невски" в посока паметника "Васил Левски". Там те нападнаха автобусите с напускащите столицата демонстранти от областните структури на ГЕРБ.

Опитът за нахлуване в превозните средства доведоха до намеса на жандармерия. Униформените успяха да отблъснат нападателите, но първоначално не предприеха арести. Вместо това, по заповед на ръководството, те свалиха шлемовете и опитаха да успокоят обстановката с думи.

Снимка: "Булфото"

През това време автобусите бяха отклонени към кръстовището на бул. "Дондуков" и ул. "Георги Сава Раковски". Там пристигнаха и част от демонстрантите, които по-рано бяха блокирали Орлов мост. Много бързо се оформи нова блокада, а при преминаването на един от автобусите с поддръжници на ГЕРБ към него полетяха предмети. Това доведе до намесата на полицаи, които арестуваха няколко души. По първоначална информация на място са задържани трима.

Снимка: "Булфото"

Малко след 21:30 часа вечерта от пресцентъра на МВР излязоха с официално съобщение:

Две масови прояви се провеждаха тази вечер в центъра на София, съобщи пресцентърът на МВР. Около 19.50 е възникнало напрежение. Участници в митинга пред сградата на "Дондуков" 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. Около 20.30 часа, когато е обявен край на митинга пред сградата на "Дондуков" 1, част от събралите се пред "Дондуков" 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона. Малко по-късно от участници в същата проява (пред сградата на "Дондуков" 2) са нанесли щети на два автобуса. Екипи на СДВР продължават да изпълняват задълженията си. Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред.

Снимка: "Булфото"