ГЕРБ напуснали залата заради президентските критики към тяхното управление, обясни лидерът на ПГ Десислава Атанасова в кулоарите. Радев заяви, че у нас е налице антимафиотски консенсус и че вече страната не бива да се управлява по стария модел през екрана и по телефона.

"Демокрацията означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са гo упражнили, защото тази президентска двойка беше избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели. Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъка между институциите", аргументира протеста на своята група Атанасова.

"За да има работещи институции, трябва да има диалог между тях", настоя тя.

"Колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази сграда, не трябва да е по оста партии - президент. През последните 5 г. видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията обединител на нацията, дадена му от Конституцията", разкритикува Атанасова.

"Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, че ще има преосмисляне, вече при по-голям политически опит, за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президента. Ролята на президентската институция е да търси консенсус, българският президент да бъде надпартиен и когато нужда от реакция на кризи, да кани политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните 5 г. Консултативните съвети за национална сигурност не се случваха съгласно закона, не се обсъждаха важните теми, които ежедневно вълнуват българското общество. Отново се търси начин за конфронтация с политически партии, посочи тя.

"Очаквахме президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чегъртане и мафия. Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле. Защото, ако сблъсъкът в обществото и между институциите продължи, това не води до положителни резултати за никого", заяви Атанасова.

Тя разкритикува и кабинета на Кирил Петков за липсата на бюджет за 2022.

"Безпрецедентно е, че в средата на януари България няма бюджет. Това е зловещо. На фона на всички кризи правителството да се държи по този начин и да не предлага решения, колкото и да сме толерантни към него, смятам че е време да преосмислим тази толерантност", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

В отговор на въпрос Десислава Атанасова отбеляза, че всички политчески сили, който искат да разговарят с ГЕРБ за конституционни промени в посока съдебна реформа, са добре дошли в централата на партията.