ГЕРБ няма да успеят да съставят кабинет. Няма декларирана подкрепа от политически партии, така че да гарантират мнозинство и да се осъществи първият мандат. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV малко преди президентът Румен Радев да връчи папката с първия проучвателен мандат на първата политическа сила от последните избори.

"Който и да е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС, смятам, че те нямат да получат подкрепа. Нашата позиция е ясна, чиста и последователна, въпреки спекулациите, че ще се "прегърнем" с партията на Борисов", добави тя.

Според лидера на социалистите не Бойко Борисов е човекът, който ще поведе България през кризите. Коментарът й бе по повод изказването на бившия министър-председател вчера, който се сравни с Лионел Меси и обяви, че по-добър премиер в ГЕРБ от него няма.

"Това самохвалство на него му е привично, но не изглежда най-доброто решение. 12 години управляваше, видяхме възможностите, видяхме резултатите от това управление. Реставрация на същите хора и същото управление не изглежда добре", каза тя.

Корнелия Нинова бе категорична, че партията й се подготвя, ако третият мандат отиде при социалистите. 

На въпрос дали "БСП за България" ще подкрепи кабинет на "Продължаваме Промяната", тя коментира, че изглежда няма да се наложи, тъй като бившите им коалиционни партньори заявяват, че няма да предложат правителство. 

Според нея обаче е лошо "Продължаваме промяната" да се откажат да сформират кабинет.

"Имаше нужда от стабилност, от правителство и от работещ парламент. Не бихме се опитали обаче да ги съветваме или да им се месим, защото това е решение на тяхната партия", допълни Нинова. 

Тя коментира и връщането на хартиената бюлетина, като повтори, че в БСП имат съмнения, че се правят манипулации с машинното гласуване. 

"Не виждаме никаква логическа връзка между това, че са приети промени в Изборния кодекс и възможността за съставяне на кабинет с втория мандат. Нека ПП да излязат и да обяснят какво има общо едното с другото. Смятам, че си струваха промените в Изборния кодекс, защото така даваме право на хората да избират как да гласуват с хартия или на машина", уточни лидерът на социалистите", каза още Корнелия Нинова.