Правителството в оставка излезе с отчет за свършеното през изминалите девет месеца. Министрите, премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел се събраха в Гранитната зала на Министерския съвет, за да обобщят какво са постигнали. Старт на отчета даде прожекцията на видеофилм, събрал успехите на кабинета "Денков" през периода. 

"С Мария Габриел ще направим всичко възможно, за да направим плавен преход, с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно", заяви Денков, който взе думата пръв.

"Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение", каза премиерът, цитиран от БТА. Той посочи, че от началото на мандата на това правителство депутатите са отправили към премиера, вицепремиера и министрите общо 56 питания и 1891 въпроса. "Народното събрание е провело 13 изслушвания на членове на правителството, проведени са и осем блиц контрола с нашето участие с г-жа Габриел", посочи той.

Още снимки вижте тук>>

По думите на Денков настоящият кабинет ежемесечно е отчитал резултатите си, а те са публикувани и видими публично на интернет страницата на Министерския съвет. Премиерът отправи и поздрав към всички дами по случай Осми март - международния ден на жената. "Уважаваме ви и ви обичаме", посочи той.

Премиерът очерта в сбит вид постигнатото от всяко министерство.

Снимка: БТА

От филма за кабинета "Денков" стана ясно, че той е заседавал 40 пъти, взел е над 600 решения и над 300 постановления. Акценти бяха поставени върху работата на правителството за овладяване на инфлацията, подкрепата за земеделските стопани, ръста на доходите и инвестициите. Във външнополитически план беше отчетено приемането на страната ни в Шенген за водните и въздушните граници, което се очаква в края на март, а във вътрешнополитически - промените в Конституцията и борбата с корупцията. Визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България, както и срещата му с Николай Денков в Киев, също присъстваха сред изброените успехи.

"Искам да подчерта един списък от резултати, голяма част от които потънаха в медийното пространство, защото бяха заглушавани от други събития. Имаме зелена светлина за автомагистрала "Струма". Започваме строежа отново, след години забавяне заради спорове около Кресненското дефиле. Имаме всички необходими документи, за да започнем строежа. За този период от девет месеца имаме 30 километра построени и пуснати в движение магистрални пътища. През следващите девет месеца очакваме още между 60 и 90 километра да бъдат пуснати", отчете Николай Денков. И премина на бърз ход през различните министерски ресори.

Министерство на спорта - за първи път създало програма за финансиране на младите спортисти, шампиони на България и е предвидило да им даде премии.

Министерството на транспорта и съобщенията - поело контрол над пристанище "Росенец" след прекратената концесия

Министерството на енергетиката - наваксало забавянето по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и сме осигурили 2,3 милиарда лева от ЕК. Част от средствата вече са преведени като аванс, посочи министър-председателят.

Министерството на земеделието и храните - рехабилитирало 24 напоителни канала

Министерството на околната среда и водите - предприело мерки срещу унищожаването на дюните, с вече одобрена методика за картографиране

Министерство на правосъдието - започнало разследване на военни престъпления в Украйна, със свидетелските показания на украински бежанци в България

Министерството на труда и социалната политика - активирало над 25 хил. безработни на пазара на труда за 6 месеца

Министерството на туризма - подписало споразумение за популяризиране на България през Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти

Електронните извинителни бележки за учениците, дигиталната раница на учениците, електронните пътни глоби и електронните рецепти за пациентите също бяха заложени в отчета на правителството, направен от премиера, обобщава БТА.

Министерството на здравеопазването получи критиката, че е налице забавяне на изграждането на Национална детска болница. А като проблем пред МРРБ бяха отчетени обжалванията по обществените поръчки, които не са позволили да започне строежът на магистрала "Черно море", допълни Денков.

Премиерът в оставка Николай Денков

Снимка: Булфото

"От програмата за 18 месеца, в момента са изпълнени около 56% от мерките. Има редица мерки, изпълнени предсрочно, за които министерствата могат да дадат информация", обобщи Денков. Премиерът подчерта, че има и забавени задачи, но това е по "обективни препятствия". Той даде за пример очакваното второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, където, по думите му, се очаква парламентът да приеме няколко решения и нормативни промени.

Николай Денков не скри, че пречки в работата на кабинета и при изпълнението на мерките са създавали честите хибридни атаки и дезинформация. По думите му те са започвали най-напред от опозицията, но не само. Премиерът даде пример със заплахите, че в България се връщат хиляди мигранти. "Да, лъжата беше доказана, но никой не се извини", заключи премиерът в оставка. Друг пример за такава дезинформация са непрекъснатите атаки за спешната помош по въздуха и хеликоптера, добави той. "Разберете, че по този начин пречите на България да се развива по правилния начин", обърна се към медиите Денков. И ги посъветва - следващия път, като съобщават такива информации, да попитат и другата страна.

Вицепремиерът Мария Габриел

Снимка: БТА

След него отчет направи вицепремиерът в оставка Мария Габриел. По думите й България през този период се е откроила като предвидим партньор на НАТО и ЕС, който се справя с регионалните предизвикателства. Премиерът в оставка й благодари за диалога и разбирателството между двамата през изтеклите месеци. И призна, че много се е зарадвал, когато е разбрал, че тя ще води преговорния екип на ГЕРБ.

"Обединените усилия раждат по-устойчиви резултати, а откритият диалог е най-доброто за преодоляване на различията", обобщи вицепремиерът и водач на преговорния екип на ГЕРБ за продължаване на ротацията. Габриел напомни откъде тръгна правителството. "Преди 9 месеца направихме труден, но изключително важен избор. Политическите партии, подкрепящи правителството, успяха да смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си", каза тя, цитирана от БТА.

По думите ѝ те са подкрепили кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на стабилността на страната. "Демонстрирано бе лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност", посочи Мария Габриел. Според нея този избор е дал шанс на България да сложи край на политическата нестабилност, за да не се окаже страната отново в подготовка на поредните предсрочни парламентарни избори. Мария Габриел отбеляза, че е важно да си припомняме тези обстоятелства. "Защото видяхме колко много можем да постигнем, дори само за няколко месеца, ако обединим усилията в името на спокойствието и благото на хората", каза вицепремиерът.

Тя благодари на премиера Денков за съвместната работа и конструктивния тон, който са успели да запазят. "Това ни позволи неведнъж да продължим, въпреки трудностите, и да покажем, че изпитанията ни правят само по-силни и оставаме заедно", каза Габриел.

Снимка: Булфото

След експозетата на двамата всеки министър обобщи приоритетите, по които е работило неговото министерство и какво е постигнало.

Какво отчетоха министрите от кабинета "Денков"

"Двата стратегически приоритета пред Министерство на финансите и пред България са ясни. Първият е България да влезе през 2025 г. в еврозоната", каза министърът на финансите в оставка Асен Василев при отчета на правителството на премиера Николай Денков за свършеното през изминалите девет месеца, очертавайки ключовите приоритети за следващия период на управление.

Василев добави, че членството в еврозоната ще подобри институционалната рамка на страната, ще намали разходите на бизнеса и на хората, и ще позволи да се повиши значително потокът на инвестиции.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев

Снимка: Булфото

Вторият стратегически приоритет е да продължим политиката, която стъпва върху два стълба - да растат доходите изпреварващо на инфлацията, два до три пъти по-бързо, а другият стълб е да се подпомага бизнесът в същото време да направи необходимите инвестиции, за да може тези доходи да бъдат защитени през подобряване на продуктивността на труда, каза Асен Василев. По думите му всичко това да се случи в 3-процентен дефицит, прави уравнението малко по-сложно.

Василев посочи и краткосрочни приоритети. Министерството на финансите обикновено играе подпомагаща роля за много от нещата, които се случват в държавата, отбеляза той. Финансовият министър даде пример с работата на НЗОК и взети решения от Касата. И в момента работим изключително добре с НЗОК. Вчера НЗОК прие мярка, която ще позволи да се намалят значително доплащанията за ключови лекарства, които се използват основно от възрастните хора, посочи Асен Василев. Той каза, че това ще позволи на всички тези пациенти да плащат по-малко, да могат да си пият редовно лекарствата и да не пропускат, защото нямат средства, а освен това ще има и положителен ефект в намаляване на инфлацията.

Втората мярка в краткосрочен период, където Министерство на финансите играе подпомагаща роля, е за транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния, където работим много активно с колегите от Гърция и очакваме в най-скоро време да има междуправителствена спогодба за икономическо сътрудничество, която да обхване широк аспект от дейности и която да задълбочи връзките ни с Гърция, по начин, който подпомага и двете държави, каза Асен Василев.

Министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков

Снимка: Булфото

Модернизацията на железопътния транспорт и развитието на спешната помощ по въздух определи като своите приоритети министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков, по време на днешния отчет. 

"Да, това е дълъг процес, но ние сме започнали първоначалните стъпки. Близката задача, за която трябва да положим максимални усилия, е финализирането на обществените поръчки по доставка на подвижен състав и подписването на договори. Това е проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост. Това би било усетено от хората най-добре, тъй като транспортът е с огромен потенциал - иновативен и екологичен", посочи Гвоздейков за развитието на железопътния транспорт.

Той увери, че поставената от правителството цел е до края на годината на територията на България да има три действащи оперативни бази, където да са позиционирани въздушни линейки. "Най-важното е, че в момента изготвяме програма и план за обучение на кадри - пилоти. До средата на годината ще бъде създадена организация за обучение на пилоти и по този начин ще създадем възможност за осигуряване на необходимия капацитет от човешки ресурси в тази важна задача", каза още той, цитиран от БТА. 

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов

Снимка: Булфото

"Имам амбицията през тази година да съкратим в България инвестиционният процес с една година, което в много голяма степен е в наши ръце", каза министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов по време на отчета на правителството в оставка. Министър Попов изрази надежда, че тази амбиция може да се постигне.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов

Снимка: Булфото

За цел през настоящата година си поставяме няколко реформи в структурите на МВР, предимно в административните дирекции, идентифицирали сме проблема и търсим решение. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов по време на отчет за свършеното от правителството за деветте месеца.

Министърът отбеляза, че борбата с нелегалната миграция и пътния травматизъм остават приоритетни за ведомството. Той добави, че през тази година ще продължи обучението на кадрите на МВР на всички нива.

Във връзка с нелегалната миграция Калин Стоянов зави, че от септември 2023 г. се отбелязва трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. По думите му това се дължи на засиления контрол по границата, както и засилената работа с Турция и по линия на работата срещу престъпните групи за трафик на хора.

"Нашата цел е да задържим тези резултати и по възможност да ги надградим", заяви министърът.

По линия на борбата с пътния травматизъм той посочи, че набелязаните мерки, които в момента се изпълняват, ще дадат своя резултат "не от днес за утре, а след няколко месеца". Той посочи, че от 01.06.2023 г. до 05.03.2024 г. жертвите по пътищата са с 35 по-малко.

Всичко, което предприехме с отнемане на автомобили, със засилване и завишаване събираемостта, в момента дават резултат и съм убеден, че ще постигнем още по-добри резултати и максимално ще ограничим жертвите по пътя, каза министър Калин Стоянов.

Във връзка с отчета на министъра, от МВР публикуваха допълнително информация на официалната си страница. Там се посочва, че предстои доставката на 360 високопроходими автомобила за "Гранична полиция" и е инициирана процедура за отпускане на допълнителен щат за 1260 гранични полицаи. Също така с европейски средства и национално финансиране ще бъде извършено техническо оборудване на държавната граница.

По отношение на мерките за намаляване на пътния травматизъм, към днешна дата в полза на държавата са отнети 354 автомобили на дрогирани или употребили алкохол шофьори. Приходите от глоби пък са увеличени с над 40%. От министерството допълват, че се работи по включване на служители на "Жандармерията" и на "Български пощи" в процеса на връчване на електронни фишове и наказателни постановления. Предстои и оборудване на 300 полицейски автомобила с мобилни ПОС терминали, за да може всеки, който желае, да си заплати глобата на място. Приключват също така обществени поръчки за доставка на 273 камери за контрол на скоростта, а в края на март започва доставката на голям брой автомобили за "Пътна полиция", включително и високоскоростни. Активно се работи с Министерството на електронното управление, за да може камерите на ТОЛ системата да отчитат средна скорост.

Министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски

Снимка: БТА

"От 1 януари 2025 г. всички български граждани с увреждания ще могат автоматично да получат своята годишна винетка, без да подават заявление", пък каза министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски в своя отчет. "Майките няма да е необходимо да подават заявление за получаване на еднократната помощ за раждане на дете, нито родителите, които записват своите ученици в първи или осми клас например", добави Йоловски, цитиран от БТА. 

Това е реалното приложение на т.нар. проактивни услуги. Нещо, което е изключителна трудност за въвеждане в България през последните 22 години, каза министърът.

Вторият голям приоритет за следващите месеци е централизацията на обществените поръчки в областта на електронното управление и информационните и комуникационни технологии, така че да се сложи край на секретните обществени поръчки, всички те да бъдат само открити процедури с критерии на възлагане - най-ниска цена, коментира още Йоловски. Според него по този начин държавата ще направи много сериозни икономии на финансов ресурс, които могат да бъдат насочени към повишаване на киберсигурността на държавната администрация.

Министърът на енергетиката в оставка Румен Радев

Снимка: Булфото

"Основната цел пред екипа на Министерството на енергетиката е достъпна, сигурна и устойчива енергия за гражданите на България за техния по-добър живот", каза министърът на енергетиката в оставка Румен Радев в Министерския съвет. "В рамките на тази важна цел ние се водихме и изпълнявахме решенията си през изминалия 9-месечен период", добави енергийният министър в оставка.

В следващия 9-месечен период Радев формулира няколко основни задачи. Първата е да се завърши стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 година с хоризонт 2050 година. "Това става в синхрон с Интегрирания план Енергетика - Климат", заяви министърът. Той добави, че втората задача е да се продължи активно с реформата по либерализация на пазара на електроенергия на едро - внимателно, но и с ясното разбиране за последователност. Третата основна задача е да се запази решителността и импулсът, който е създаден в разработването на новите ядрени мощности пред страната ни, новите балансиращи хидроенергийни мощности, както и развитието на преносната инфраструктура.

"Това са големите стратегически проекти на България", завърши министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

Министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков

Снимка: Булфото

За повишаване на качеството на училищното и на академичното образование имаме краткосрочни цели - за развитието на дигитализацията в образованието България и за подобряване на платформата "Дигитална раница", както и с прилагане на насоките за изкуствения интелект. България е една от първите страни в Европа и в света, в която има насоки за прилагане на изкуствения интелект в училище и в помощ на учителите, както и за развитието на социални и емоционални умения у учениците. Това каза министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков при отчета на правителството за изминалите девет месеца, като очерта и предстоящи приоритети за Министерството на образованието и науката (МОН) в следващия период на управление.

Министър Цоков съобщи, че още през следващия месец България ще е център на едно световно събитие, защото ще бъде представен световният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за изследване на социалната и емоционална интелигентност сред учениците в цял свят.

Важен и водещ приоритет в нашата досегашна работа, и в следващите месеци в работата на МОН ще бъде развитието на модерна образователна и академична среда, каза министър Цоков. Той съобщи, че "през следващите месеци нашите училища, детски градини и университети ще се превърнат в големи строителни площадки, като ще бъдат построени 33 нови сгради на образователни институции - детски градини и училища, ще бъдат ремонтирани над 30 студентски общежития, десетки училища и детски градини ще бъдат основно ремонтирани и ще бъдат пристроени". Основната цел е над 22 000 ученици да преминат на едносменен режим на обучение, съобщи образователният министър и добави, че ще се изграждат и модерните STEМ центрове в училищата.

В сферата на образованието за девет месеца трудно може да се направят кардинални промени и затова през следващия период основен приоритет в работата на МОН ще останат две основни теми. Първата от тях е за повишаване на качеството на образователния и на академичния процес, и на качеството на научните изследвания, заяви министър Цоков. Той обясни, че това ще се реализира на практика чрез стандарта за качество, който ще бъде експериментиран през следващите месеци и на новата визия за качество в българското образование - за постигане на разумен баланс между развитието на компетентностите на децата и учениците, и на тяхното благополучие. Това означава, че ще има акцент в образователния процес върху уменията за развитие на живота, на професионалните умения на учениците и на развитието на академичните професионални умения на студентите, обясни министър Галин Цоков.

Той добави, че това означава и ново качество на научните изследвания, на приложните и на фундаменталните научни изследвания чрез приложенията на вече приетия на първо четене Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков (в средата)

Снимка: БТА

Основна функция на Министерството на регионалното развитие е да инвестира средствата на българските данъкоплатци в инфраструктура, която да подобрява начина им на живот. Това е голямата цел, призвание и приоритет пред министерството, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков по време на отчета за свършеното от правителството през изминалите девет месеца.

В по-тесен контекст приоритетът през следващите девет месеца е насочен към постигане на съществен напредък в развитието на автомагистралната мрежа на страната, заяви министърът. След като в първите девет месеца успяхме да постигнем напредък по проектната и бюджетна обезпеченост на всички магистрали, основната цел през втория период ще бъде да постигнем допълнителен физически напредък в тяхното изпълнение и до края на 2024 година да отворим за движение нови между 60 и 96 километра автомагистрални участъци, каза Цеков.

Той уточни, че това почива на базата на настоящата проектна готовност и става дума за напълно реални участъци.

До края 2024 г. ще бъде напълно завършена автомагистрала "Европа", като в рамките на годината ще бъде изграден 15-километровият участък, свързващ София и Сливница, каза министърът. Съществен напредък очакваме да постигнем и по магистралата, свързваща Видин с Ботевград, допълни той. По думите му до края на годината ще бъде въведено в експлоатация и отворено за движение 32-километровото трасе, свързващо Мездра и Ботевград, като се очаква в рамките на годината да бъде завършен и 30-километровият участък, свързващ Видин с пътния възел "Макреш".

За магистрала "Струма" министърът посочи, че в рамките на тази година е реалистично да бъде завършен оставащият малък участък от 3 километра между Симитли и Крупник, който, по думите му, е бил "заложник на дълго отлаганото решение за трасето на магистрала "Струма". Сега, когато имаме светлина от Европейската комисия за реализирането на проекта, е възможно да завършим тези три километра в рамките на настоящата година, заяви министърът.

За магистрала "Хемус" министърът съобщи, че е обезпечено бюджетно строителството и през март то се възобновява в участъците от едно до три - връзката до Плевен. В рамките на 2024 година е напълно реалистично да бъде завършен първият участък на магистралата - около 16 км, между прохода Боаза и пътя за Ловеч и Угърчин, за всички останали участъци от едно до три работата ще стартира в близките дни, каза министърът. За участъците между Плевен и Велико Търново очакваме издаването на разрешение за строеж в рамките на първото полугодие на тази година, което ще позволи през лятото да започне строителството и на тези участъци, каза Цеков.

След като миналата година стартирахме строителството на магистралата между Русе и Бяла, през тази година очакваме да се работи по цялото трасе, както и да обявим поръчка за нейното продължение, каза още министърът.

По темата за общинското развитие министърът напомни за капиталовата програма за инвестиции в общинска инфраструктура на стойност над 4 милиарда лева за тригодишен период. Става въпрос за 1625 проекта, чието изпълнение и договаряне се администрира от МРРБ, напомни министърът и допълни, че към настоящия момент, в рамките на 40 дни, в министерството са подадени 942 заявления, обработени са 875, изготвени са 565 споразумения за обектите, за които е установена пълна проектна готовност. Цеков съобщи, че в рамките на следващата седмица ще бъдат подписани вече над 400 споразумения с общините.

Считам, че не по-малко важен приоритет е в рамките на следващите 9 месеца да бъде разписана и приета национална законодателна институционална рамка относно програмирането, планирането, управлението и контрола на такъв тип инвестиции със средства на националния бюджет по подобие на правилата, които прилагаме по отношение на инвестициите от фондовете на Европейския съюз, каза още министърът.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова

Снимка: Булфото

Екипът на Министерството на труда и социалната политика под моето лидерство си постави два стратегически приоритета, които ще бъдат нашата пътеводна светлина в следващите месеци до края на годината. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова по време на отчет за свършеното от правителството за деветте месеца.

Първият е продължаване на политиката за повишаване доходите на населението, което може да се случи, когато продължим и ефективната подкрепа за повишаване производителността на труда именно чрез инвестиране в компетенции на работната сила, обясни Шалапатова.

По думите ѝ това е едно много важно условие, за да може да има успешен бизнес. За нас е много важно до края на годината да постигнем целта заедно със социалните партньори да транспонираме изцяло директивата за определянето на минималната работна заплата с един предвидим механизъм, който да отчита териториалните и икономическите особености, каза тя.

Изключително важен приоритет за нас е насърчаването и на демографското развитие, защото в България, както каза и Мария Габриел, ние можем да гледаме на статуквото като на шанс и като на възможност, същият е и подходът ни и в посока развитие на демографската ситуация в страната, каза Шалапатова.

Вторият ни стратегически подход е свързан с подобряване на социалната подкрепа и извеждане на хората от продължително състояние на бедност и социално изключване, посочи тя. Шалапатова уточни, че подходът им е да прекратят практиката, в която се дават помощи по равно, "на калпак", тоест да няма ефективност и целенасоченост на социалното подпомагане. Тя отбеляза тяхната амбиция да демонстрират как помощи и социални услуги всъщност могат да овластят хората, които да не зависят постоянно от държавата, а да бъдат активни граждани в нашата страна.

До края на годината сме поели един изключително тежък ангажимент и аз имам увереността, че ще го изпълним, а именно да оставим в историята на България социалните домове, защото ще закрием последните четири дома за медико-социални грижи за деца, каза Шалапатова.

Имаме амбицията да реализираме една активна подкрепа на лицата, пряко и косвено засегнати от зеления преход в Маришкия басейн, както и да продължим нашата амбиция да повишим дигиталните компетенции и производителността на труда на работната сила, така че те да бъдат наистина полезни спрямо модерните нужди на бизнеса и на икономиката, посочи тя.

В краткосрочен план наша грижа са хората в социалната система, повишаване на техните възнаграждения и компетентност, за да могат да бъдат те надежден и адекватен партньор, когато хората имат нужда от социална подкрепа, каза Шалапатова.

Правосъдният министър в оставка Атанас Славов

Снимка: Булфото

Приемане за първи път на Закон за лобизма и лобистката дейности е ключов приоритет, заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов по време на отчет за свършеното от правителството за деветте месеца. Той посочи, че с такъв закон ще се дадат гаранции, че законодателният процес, вземането на решения - "защитава публичните интереси, а не някои частни интереси".

Като друг приоритет министърът отбеляза реализирането на практика на промените в Конституцията, изготвяне на нов Закон за съдебната власт, който вече е обявен за предварително обществено обсъждане. Атанас Славов добави, че проектът ще бъде консултиран с парламентарните групи и професионалните общности.

Министърът на правосъдието определи за приоритет и активното включване на България в международните дейности, свързани с възстановяване на справедливостта в Украйна, с "ефективното разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които се извършват в Украйна".

По думите му това може да се случи с участие на български прокурори и следователи в тези процеси, чрез участие в съвместните екипи за разследване под юрисдикцията на Евроджъст. Също така и чрез изменения в Наказателния кодекс, като се въведат актуалните стандарти за военни престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството.

Земеделският министър в оставка Кирил Вътев

Снимка: Булфото

Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев изтъкна три основни фокуса в работата на неговия екип по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца.

Като първи основен акцент Вътев посочи законодателните промени в подкрепа на местните производители - както български, така и местни по места, за да може повече български продукти да достигат до трапезата на потребителите.

На второ място аграрният министър в оставка постави укрепване и повишаване на лабораторния капацитет за контрол на качеството и безопасността на храните.

Като последна точка Вътев насочи вниманието към възстановяването и модернизацията на хидромелиоративните системи на България. "Възстановяваме и административния такъв капацитет, който беше сведен до нула", подчерта той, припомняйки, че в момента тече рехабилитацията на 24 ключови канала за напояване.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Снимка: Булфото

До момента сме осигурили (на Украйна - бел.ред.) над 7000 тона материални средства, в това число милиони боеприпаси от различен вид и калибър плюс над 140 машини, които пътуват към Украйна.Това каза министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев по време на днешния отчет.

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените Вътрешни войски 80-те години и не са използвани от жандармерията. За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

Моят основен приоритет е адаптирането на българските Въоръжени сили и системата за управление към рязко влошената среда за сигурност, създаване на условия за ефективно изпълнение на плановете на НАТО за възпиране и отбрана на Източния фланг, каза Тагарев.

По думите му оказването на помощ на Украйна остава безспорен приоритет на кабинета, подкрепен от Народното събрание.

Нашата отбранителна индустрия работи с максимален капацитет, заяви министърът в оставка.

Бойко Борисов беше прав вчера, че България е сред страните, предоставящи значителна военна помощ, каза Тагарев. България е помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа, заяви Борисов вчера.

Работим активно за определяне допълнителни възможности за предоставяне на въоръжение на Украйна и получаване на финансови компенсации. Моята амбиция, при подкрепа от парламента, е да осигурим по този начин един млрд. лв. над гласувания бюджет, които ще реинвестираме за ускорено превъоръжаване на армията, обясни Тодор Тагарев.

Ще се фокусирам върху подобряването на социалния статус на хората в отбраната и условията за обучение и подготовка, така че да се повиши престижът на военната професия и тя стане привлекателна за повече млади хора. Ще работя за повишаване на конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия и интегрирането ѝ в европейската и евроатлантическа отбранителна технологична индустриална база, което ще донесе трайни икономически ползи за страната и нови работни места, коментира още министърът на отбраната.

Водещ приоритет на Министерството на здравеопазването до края на годината е изграждането на Национална детска болница, има и необходимата договореност с Европейската инвестиционна банка. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Христо Хинков по време на отчета на правителството в оставка. Здравеопазването е тежка система, в която промените изискват време и резултатите се очакват не веднага, а след период, в който се виждат положителните ефекти от заложеното в управленската програма, добави той. Друг приоритет е усъвършенстване на трансплантационния модел в стараната, а тази година сме рекордьори в донорските ситуации и трансплантации, допълни проф. Хинков.

Краткосрочните мерки, директно насочени към хората, са продължаване на дигитилазицаията, разширяване на възможностите на гражданите за достъп до пациентското им досие, както и усъвършенстване на системата за проследяване на лекарствата, така че максимално да се ограничи периодичният недостиг на медикаменти.

За намаляването на доплащането (ангажимент, който проф. Хинков пое в началото на управлението си) както и увеличаване на реимбурсиране на лекарствата също е достигната в някаква степен и тази цел, каза още той.

Горд съм, че работих в правителство, което показа, че България може да бъде управлявана по интелигентен и достоен начин, добави проф. Хинков.

Министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев

Снимка: Булфото

Основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаването на по-добри условия за работа в него, както и по-добра система за опазване на културното ни наследство. Това заяви министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев по време на отчета за свършеното от правителството.

Кръстев изтъкна добрата работа на екипа, който работи в Министерството на културата (МК). "Благодаря за подкрепата на Министерския съвет, на Народното събрание, на всички хора от сектора, с които работихме заедно, имахме подкрепата и затова свършихме доста сериозна работа", каза той.

Започнали сме няколко проекта и ще ги развием, живот и здраве, допълни Кръстев. Започва процедура за подписване на споразумение за създаване на център за култура и изкуства "Св. св. Кирик и Юлита". Осигурили сме над три милиона лева. Имаме много важната поддръжка на ЮНЕСКО. Работим с много сериозни фирми, има интерес от други държави. Развитието му е като единствен център в света за световно наследство", посочи той.

"Паралелно с това, създаваме и регионален център за подводна археология, отново под егидата на ЮНЕСКО. До 31 март ще внесем кандидатурата. В него ще работят експерти от цял свят. Искам да благодаря изключително много на местните власти и на университетите в страната, на БАН и на Националния център за подводна археология", каза Кръстю Кръстев.

По думите му българското изкуство става все по-разпознаваемо в света, затова МК продължава да подкрепя неговото експониране по света.

"Подкрепяме развитието с нови разходни стандарти на делегираните дейности като регионални библиотеки, музеи, читалища. С над 18% е увеличението за библиотеките и музеите. Има нова методика за сценичните изкуства и нови програми с нашите ключови партньори. Искам да ги кажа, че Сдружението на общините са едни от най-важните", посочи Кръстев.

Той припомни, че увеличението на бюджета в Националния фонд "Култура" е с девет милиона лева. Четиридесет милиона лева са предвидени за проектно финансиране за държавни, общински и частни организации, добави Кръстю Кръстев. 

Министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева

Снимка: БТА

Министерството на иновациите и растежа (МИР) има два стратегически приоритета - насърчаване на иновациите и привличането на стратегически инвеститори за България, каза министърът на иновациите и растежа в оставка Милена Стойчева при отчета на правителството и представянето на приоритетите на МИР през следващите 9 месеца.

Подходът за постигане на първата цел, по думите ѝ, ще бъде постигнат чрез активна програма и продължаване на визията и работата по превръщането на България в лидер на иновационен хъб за Югоизточна Европа (ЮИЕ).

"Технологиите, човешкият талант и екосистемният подход са в основата на визията ни за превръщането на ЮИЕ в иновационен хъб", посочи министърът в оставка. "Имаме конкретни мерки, които сме заложили и които предвиждат насърчаване на новостартиращи предприятия, както и стимулиране на развитието на иновации в утвърдени компании", каза тя.

Милена Стойчева изтъкна и стремежа към ефективно използване на предвидения финансов ресурс за създаване на фонд за технологичен трансфер и офис за технологичен трансфер, заедно с нови политики и инструментариум, който да стимулира иновациите в приоритетни области - отбраната, чиповета, космоса, изкуствения интелект, биотехнологии, зелени технологии, съхранение на енергия, машиностроене и металургия.

Това по думите ѝ ще върви с последователно прилагане на устойчив подход по модела на отворена иновация.

"Продължаваме да работим за това иновацията да бъде хоризонтална политика и синергийно да развиваме този подход с всички останали партньори и министерства", обясни министърът в оставка.

Вторият приоритет за привличане на инвестиции ще се основава на политиката за иновации и привличане на стратегически за региона инвеститори. За целта са планирани няколко мерки, свързани с разработването на Национална стратегия за технологичните паркове и индустриални зони.

Като цел Милена Стойчева изтъкна и оптималното използване на финансовите инструменти в портфейла на МИР и активна работа на регионално и световно ниво за представяне на България като много атрактивно място за инвестиции, свързано с таланта, технологиите и стратегическото ни позициониране.

"Като МИР постигнахме резултат по привличане на ресурс, съвместно с Министерството на финансите и подкрепата от ЕИБ, ЕИФ, в размер на 1,38 млрд. лева за следващия програмен период, който ще осигури ликвидност за компаниите и за развитието на българския бизнес", каза в заключение министърът в оставка Милена Стойчева.

Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова

Снимка: Булфото

Основният ни приоритет е да продължим програмата и реформата в областта на маркетинговите и рекламни политики, а именно повече прозрачност и ефективност и за първи път в партньорство с бизнеса и общините. В резултат на тази реформа, само с пет милиона лева, вложени ефективно и правилно, имаме 70 процента възвръщаемост ранни записвания на британски пазар за 2024 г., 30 процента за 2025 г. и 20 процента на пазар Германия. Това каза министърът на туризма в оставка Зарица Динкова по време на отчета за свършеното от правителството през изминалите девет месеца.

Вторият ни приоритет е да подпомогнем хотелиерите за повишаване на качеството и конкурентоспособността чрез иновации и устойчивост, каза министърът. Продължаваме политиките на прозрачност и отвореност и пример за това е промяната в процедурата за отдаване на плажовете чрез търг с явно наддаване, посочи Динкова.

Работим за намаляване на административната тежест за бизнеса, за модела на задължителния Гаранционен фонд като елемент от национална защита срещу несъстоятелност на туристическите организатори и гарантиране на по-добра защита на потребителите. Разработва се и мобилно приложение за промотиране на туристическите обекти и маршрути. Работи се и по проекта за създаване на Дом на розата в София, каза още министър Динкова.

Министърът на младежта и спорта в оставка Димитър Илиев

Снимка: Булфото

"Внесохме спокойствие в системата. А заварихме забавени плащания, проблеми във федерации, разединение. Успяхме да свършим много хубави неща за българския спорт, затова искрено вярвам, че можем да продължим по пътя, по който сме поели". Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев по време на отчета си. 

Министърът отбеляза, че има прекалено много политическо говорене в сферата на спорта. В този контекст той отправи апел да се търси мнението на хората от спортната общественост за това дали те са доволни, дали се чувстват обгрижени и дали Министерството на младежта и спорта работи добре.

Илиев посочи, че сред основните приоритети занапред за екипа му е да създаде максимално добри условия за успешното представяне на българските състезатели на Летните олимпийски игри в Париж, които са най-голямото и позитивно събитие през годината в световен мащаб.

"Искаме да решим и отлаган с годините проблем - лошото състояние на спортната инфраструктура. В момента механизмът на управление не е работещ. Ако го оставим така, рано или късно всички спортни обекти ще заприличат на басейна "Червено знаме" на ЦСКА", категоричен бе Илиев.

По думите му в момента търговски дружества управляват имоти за милиарди, но всяка година генерират загуби за милиони, няма откъде да осигурят средства за ремонт на спортната инфраструктура, а още по-малко - да се построи нова.

"Имаме визия как да решим проблема, ще търсим политическа подкрепа, надявам се да успеем", посочи министърът на младежта и спорта. Той добави, че наскоро е бил на премиерата на филма "Пътят", показващ как българските състезателки по художествена гимнастика спечелват за България златния медал на Олимпиадата в Токио.

"Във филма се видя, че когато се работи в екип, когато сме обединени, България може да е на върха на световните класации и постижения. В последно време виждаме много разединение, много всяване на страхове у хората, което няма да доведе до нищо добро. Призивът ми е да бъдем обединени и така ще бъдем много силни", каза още министър Димитър Илиев.

Министърът на икономиката в оставка Богдан Богданов

Снимка: Булфото

Ще продължим да изпълняваме икономическите приоритети около общите ни усилия за присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов. Ключов приоритет за министерството е свързан с ръста на икономиката на страната, допълни Богданов.

Имаме още работа, за да бъдат постигнати осезаеми резултати по намаляването на административната тежест за бизнеса и улесняването на достъпа на граждани от трети страни до българския трудов пазар. Работи се активно по осигуряването на най-добри условия за българската отбранителна индустрия, за да се гарантират националните и съюзническите ни капацитети, но и да се реализира необходимата подкрепа за Украйна, каза министърът.

Той посочи, че трансформацията на държавните дружества продължава. Сред задачите, които не са били изпълнени напълно, министърът посочи реформата на Комисията за защита на потребителите.

Какво предшества днешния отчет? 

Николай Денков вече депозира в парламента оставката си като министър-председател на 5 март. На следващия ден тя влезе в програмата за работа на Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа "за".

Премиерът напусна дебатите веднага след кратък отчет, представен от парламентарната трибуна, заради което опозицията, но и ГЕРБ го критикуваха, че не са чули отчетите на министрите. Останалите членове на кабинета не се появиха на гласуването на оставката. 

Гласуването и приемането на оставката още на 6 март беше обявено от партньорите във властта ГЕРБ-СДС за прибързано, тъй като пришпорва преговорите, а в този момент и Габриел, и Борисов бяха в Букурещ на конгрес на ЕНП. Според Борисов необмисленото действие на ПП-ДБ е задвижило процедурата и вече всичко е в ръцете на президента, тъй като в понеделник започват консултациите с партиите, както го изисква Конституцията. 

Снимка: Булфото

Преговорите за кабинет, начело с досегашния вицепремиер Мария Габриел, трябваше да се проведат днес, почти едновременно с отчета на кабинета, но бяха отложени за събота по настояване на ГЕРБ. Те ще се състоят през двата почивни дни, потвърди Борисов днес.

До този момент от ПП-ДБ категорично държат да няма предсрочни избори, а ротацията да се осъществи успешно, но в същото време слагат над всичко договарянето за съдебната власт, спецслужбите и регулаторите. 

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

От ГЕРБ пък дори излязоха с офертата партньорите им да вземат всички места в регулаторите и поста на външния министър, а на тях да оставят всички останали министерства. Двете формации трябва да сближават позиции на базата на представените два документа - меморандума на ПП-ДБ и коалиционното споразумение на ГЕРБ.