"Трябва да поздравим настоящето ръководство на "Да, България" за постигнатите успехи, но има и друго, което не можем да премълчим - превърнала се е в нещо, което напомня пирамидална корпоративна структура" - това обяви съоснователката на партията Мануела Малеева.

В публикация във Facebook (споделена и от идейния клуб "Девети декември"), в която се обръща към партийните членове, Малеева споделя, че вижда отлив на качествени членове на партията, разочарование сред местните структури в страната и липса на вътрешна демокрация. 

Мануела Малеева е част от идейния клуб "Девети декември", който пък е част от "Да, България" и работят заедно от около седем години. Ден преди заседанието на "Да, България", на което се очаква да бъде направена оценка на свършеното в правителството, Малеева напомня какво я е привлякло към съвместна дейност с Христо Иванов: 

"Преди 7 години, заедно с Кристиан Таков, Христо Иванов и една препълнена зала от хора поставихме началото на едно дълго пътуване към постигане на Българската мечта. Много предизвикателства стояха пред нас. Направихме и невъзможното, за да освободим страната от тежкото и корумпирано управление на ГЕРБ и ДПС. Надявахме са да осъществим практически политически задачи, които изглеждаха неотложни - борба с корупцията, реформа на съдебната система, но се надявахме и на борба за мирогледни ценности - гражданска мобилизация, просветен патриотизъм, модерни институции, и цялостно издигане на качеството на българския живот чрез акцент върху образование и култура. Това бяха неща, които можеха да привлекат към Да, България нов електорат, много от обезверените". 

Мануела Малеева поздравява настоящото ръководство на "Да, България" за постигнатите успехи, но отбелязва, че те "все още не са необратими". Отбелязва и че не изчерпват това, за което мечтаели - "право за конституционната реформа и реформата в съдебната система". 

И продължава с онова, което по думите ѝ не може да бъде премълчано

"През последните три години, с огромно съжаление, съм свидетел на напускането на много качествени членове на "Да, България", а немалка част от нашите хора в страната започват да изпитват разочарование, свързано с липсата на внимание към проблемите на местните общности и нарушаване на основните принципи, които ни събраха. Партията страда от липса на вътрешна демокрация и се е превърнала в нещо, което напомня пирамидална корпоративна структура". 

Според Малеева и клуб "Девети декември" настоящият Национален съвет не успява да се справи с предизвикателствата на днешния дневен ред, "а те са много по-различни от тези, при които преди 2 години го избрахме след много спорно гласуване". 

Според вътрешната опозиция на Христо Иванов, за да се върне "Да, България" към основополагащите ѝ ценности и принципи, е необходимо връщане към децентрализацията, демократичността, диалога и провеждането на честни и прозрачни вътрешни избори в партията, което може да се случи чрез включване в НС на председателите на областните и чуждестранните местни организации.

"И най-важното - да се върнем към гражданите. Ние бяхме тези, които само преди 7 години им давахме вяра и надежда, чертаехме едновременно фундаментални и изпълними промени в българското общество и държава, имахме програма, която вярвахме, че следваме. Девизът на нашия клуб е "Демокрацията започва от нас. Убедена съм, че това ще генерира значително повече енергия в "Да, България" и ще даде чувството за смисъл и съпричастност на всеки от нашите членове". 

В публикацията си Малеева се обръща към всеки от член на "Да, България", ангажиран и съпричастен с идеите, принципите и ентусиазма, които са ги събрали в зимните дни на 9-и декември и 7-и януари преди 7 години - "да се включи активно и да ни подкрепи на Националната конференция на 9.03.!"

Обръщението към партийните членове на "Да, България" от страна на ключов представител на "Девети декември" може да бъде тълкувано като намек за евентуално искане на оставката на Христо Иванов на утрешното заседание. 

На 9 март "Да, България" се събира, за да реши към кое европейско политическо семейство иска да се присъедини и в каква посока възнамерява да се развива като партия. Очаква се формацията да потвърди и приоритетите, с които влезе във властта. 

При учредяването на "Да, България" на 7 януари 2017 г. не бе посочено ясно мястото ѝ в политическия спектър. Тогава Христо Иванов изведе на преден план "борбата с корупцията и отвоюването на държавата от мафиотски плен". Анализатори обаче разтълкуваха позициите ѝ като центристки и либерални. В края на 2023 г. Иванов обяви, че смята за необходимо "одесняването" на формацията, а ръководството възложи обсъждането на този въпрос на Националната конференция.

Партията трябва да реши и към кое европейско семейство ще се присъедини - дали към Европейската народна партия (ЕНП) - политическото семейство на ГЕРБ и ДСБ, или Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), чийто член е ДПС.

Освен това наскоро Националният съвет на "Да, България" е приел вътрешни правила за номиниране на кандидатите на "Да, България" за изборите за Европейския парламент.

Учреденият през март 2022 г. клуб "Девети декември" се счита за вътрешна опозиция на Христо Иванов с различни виждания за ръководенето на партията. Дали на заседанието на върховния орган на "Да, България" ще има изненади, ще стане ясно утре. Дневният ред обаче не предвижда промени в ръководните органи.