"Притеснително е как ще бъдат назначавани следващите министри", коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова след последните разменени реплики между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ. 

Бойко Борисов предложи ГЕРБ да получи "всички министри без външния", а некоалиционните му партньори "да си получат МВнР и всички регулатори". От ПП-ДБ призоваха Борисов да дойде лично на преговорите в събота, а не да преговаря през медиите.

Вицепрезиндентът Йотова смята, че управляващите е трябвало да се изяснят преди да се стигне до действия от страна на президента: 

"За мен най-естественото беше управляващите партии в коалицията или некоалицията, вече се объркахме всички, да имат едно становище, общо, изработено предварително и да бъдат така добри да кажат на президента: "Г-н президент, необходимо ни е еди-колко си време, след което могат да започнат консултациите или да започне след това връчването на мандатите." Непрекъснато казват колко е важен диалогът в България. Само че, диалог няма дори в самата коалиция".

Според Йотова днешните изказвания са повод за тревога в две направления. Първият тревожен момент според нея е, "че има невероятно високо напрежение, буквално нажежени са страстите вътре в самата коалиция и в самото правителство". Йотова за първи път днес чула "за такъв дълбок разрив между Министерството на транспорта и Министерството на здравеопазването".

"Това показва, че вътре дори в рамките на правителството си нямат доверие едно министерство с друго, един министър с друг. Как смятат оттук нататък да защитават себе си и участието си в следващо правителство? Аз нямам отговор на този въпрос". 

От друга страна, според Йотова, очевидно е много висока точката на кипене и с ГЕРБ-СДС. "От днешното изявление на г-н Борисов аз разбирам, че извън публичния дебат кога да бъде ротацията, кога да бъде, как да бъде, дали президентът е забързал или забавил процедурата, всъщност отдолу върви раздаване на постове, сключване на договори за милиарди, сключване вероятно и на нови заеми, раздаване на постове в ключови агенции, в ключови министерства, което идва да подскаже, че те до такава степен нямат доверие и предпоставят работата на новия премиер министър оттук нататък, буквално оставят с вързани ръце", посочи вицепрезидентът.

Тя изрази разочарование, че това което е най-важно според нея - "България да има стабилно правителство - от първия ден след изборите миналата година, тази стабилност и предсказуемост не се вижда".

Йотова посочи, че президентът е взел своето решение, което е и неговото конституционно право. "Винаги ще има недоволни - едните ще казват, че бърза, други - че прекалено бави. Смятам, че прекалено разумни са тези срокове и ще започнат консултациите в понеделник".

На въпрос дали изходът от политическата криза са нови избори, тя отговори, че всичко е в ръцете на до вчера управляващите заедно партии. "Ако питате за моето лично мнение, аз не смятам, че ще има нови избори, защото желанието за повече власт, пари, разпределение на регулатори, на средства - е по-силно от всичко останало", посочи Йотова.  

На въпрос залагат ли се капани за следващия премиер, вицепрезидентът посочи: 

"Ако вярваме на това, което каза г-н Борисов, а аз нямам основание да не вярвам, това звучи повече от притеснително. Не само за назначенията, а и за това как ще бъдат назначавани следващите министри."