Съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова призова президента да инициира още едни консултации с партиите, преди да бъде връчен третият мандат за съставяне на редовен кабинет. Тя направи това в отговор на заявената от лидера на БСП Корнелия Нинова позиция, че няма да участват в разговори преди връчването на мандата, тъй като това било противоконституционно.

"Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Не си спомням досега някоя от партиите да е казвала на президента на кого да даде мандата", аргументира се Нинова.

Малко по-късно Манолова направи извънреден коментар за медиите пред парламента, който беше излъчван на живо във Фейсбук профила й.

"24 часа, след като президентът Радев призова партиите да разговарят и да направят компромис, след което да излъчат ясен знак, че са готови да съставят правителство, каквото е и очакването на българските граждани, и БСП, след ИТН, казаха, че няма да участват в консултации преди връчването на третия мандат. За нас подобно поведение е необяснимо, защото хората очакват да бъдат положени усилия, политическите лидери да преглътнат партийното си его и да загърбят дребните сметки, за да има правителство, което да преведи България през задаващите се три кризи, което ще е огромен проблем за домакинствата и фирмите. Така че е време за лидерство и след като политически лидери не са готови, призовавам президента да инициира консултации преди връчването на третия мандат, за да не бъде загубено ценно време за постигане на съгласие. Не е честно спрямо гражданите политическото съгласие да става заложник на партийни интереси. Ние потвърждаваме, че сме готови за разговори и преди и след връчването на третия мандат и ще положим всички усилия за сформиране на правителство - почтено, професионално", заяви тя.

По думите й оставащите до петък дни ще бъдат пропилени, ако няма нови разговори, като за ИБГНИ няма значение коя ще е формацията, която би отправила покана за такива разговори. Но тъй като очевидно БСП не желае, призовават държавния глава, "както винаги да бъде единствената институция, която демонстрира лидерство в трудна ситуация и не предава интересите на българския народ".

"А че разговорите не са противоконституционни мисля, че е ясно на всеки български гражданин, абсурдно е да се твърди, че разговори между партии, при това публични, биха могли да противоречат на конституцията. Напротив - това е ролята на партиите в трудни ситуации и на лидерите - да проявяват отговорност и смелост и да мислят за народа", подчерта Манолова в отговор на Нинова.

Тя потвърди, че нейната формация ще подкрепи актуализацията на бюджета, за да не се тревожат медиците на първа линия, както и бизнесът, и имат свои предложения за преизчисляването на пенсиите и за парите за граничните полицаи, за пожарникарите и горските служители, които "на практика с голи ръце гасят пожарите".