БСП няма да участва в разговори между партиите в парламента за третия мандат преди президентът да е оповестил решението си. Това даде да се разбере соцлидерката Корнелия Нинова. Тя обяви на пресконференция за противоконституционни такива разговори, ако се водят преди петък.

Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Не си спомням досега някоя от партиите да е казвала на президента на кого да даде мандата, недоумява Нинова.

"Партиите не могат да вземат такова решение. То е единствено в правомощията на президента Румен Радев", посочи лидерката на социалистите.

Тя каза още, че към момента няма отправени покани за такива разговори, които от ИБГНИ обявиха, че ще инициират.

"Както знаете, президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка. Тези дни Мая Манолова направи предложение до петък да се съберем трите протестни партии и БСП и да проведем консултации по три въпроса. Първият - да вземем решение помежду си на коя партия президентът да връчи третия мандат. Вторият - да изработим приоритети на бъдещо управление и третият - да се консултираме по състава на Министерския съвет", заяви Нинова.

"Не знаем кога ще бъдат тези разговори. Ние ги намираме за противоконституционни и неестествени - партиите да се договарят как президентът да си изпълни правомощията и на кого да даде!", реагира с изумление Нинова.

"Не можем да участваме в разговори, в които партиите се договарят за третия мандат, това е абсурдно", добави тя. Иначе БСП ще откликне на всички покани, а ако пък социалистите получат мандата, ще поканят и ИТН на разговори за кабинет. И веднага ще съберат останалите партии в НС, за да излъчат премиер.

Според нея много по-полезно би било до петък, вместо да се пазарят за третия мандат, партиите да разговарят за постигане на съгласие по актуализацията на бюджета.  

"Вместо да се пазарим кой да вземе мандата, да изчакаме президента търпеливо и спокойно, и да обсъдим актуализацията през това време", призова соцлидерката.

Ако постигнем мнозинство по актуализация на бюджета, ще е добър знак, че можем да постигнем и мнозинство за правителство, прогнозира Нинова и изведе пред скоби спешната нужда от подсигуряване на средствата за преизчисляване на пенсии, за парите за Covid, за болниците, които алармират, че имат нужда от ремдесивир, както и осигуряването на компенсации за фирми и работници.

Корнелия Нинова беше категорична, че БСП е против подписване на споразумение за приемане на квоти бежанци от Афганистан.

Нинова направи уговорката, че това е старата позиция на соцпартията отпреди няколко години още при предишната бежанска вълна от Сирия, но тя остава непроменена.