Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов от ПП-ДБ-СС отрече твърдението на ГЕРБ в СОС, че ще бъдат изграждани подземни паркинги под училища и детски градини.

"Не, районът няма никакво намерение да прави подземни паркинги под училища или детски градини. Терените са подадени към програмата, като част от всички имоти, отредени за такива цели. Преспокойно може да отпаднат. Интересно е, че дворът под 22 СУ е с такова предназначение от 2012-та година, не знам какво са имали наум общинарите тогава", написа Божилов в профила си във Фейсбук.

Той потвърждава, че районът планира изграждане на общински паркинги, но на мястото на премахнати незаконни гаражни клетки, които от 500 останали 50. И показва карта на проект в кв. "Стрелбище", който ще бъде предложен за обществено обсъждане идния месец. Той е за надземен паркинг за над 150 автомобила близо до бул. "Гоце Делчев" и наоколо няма образователни институции, обяснява районният кмет.

"И нека бъда откровен: не ставам всяка сутрин с мечтата да изкопая двора на 41-во или 22-ро. Възпитаник съм и на двете. Усилията ни са насочени към разрешаване на проблема с паркирането, но не и на всяка цена", коментира още Божилов. И допълва, че паркинги ще се правят само след внимателно преценяване на възможностите на всеки квартал, проектиране и допитване до хората. "Може да бъда укоряван за много неща, но горните сме си ги изпълнили като по учебник", завършва коментарът на кмета.

 

По-рано от ГЕРБ в СОС обвиниха общинската управа, че планира да изгражда три подземни паркинга под двора на две училища в района и до оградата на една детска градина. Пред медиите Миирослав Боршош заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят този доклад и го намират за недопустимо и вредно за здравето на децата.

След като районният кмет на "Триадица", за чиято територия ставаше въпрос, отрече техните твърдения, от ГЕРБ реагираха и го обвиниха в лъжа. Те цитираха "Доклад вх.№ СОА24-ВК66-1563/41/26.06.2024 г. относно приемане на Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост на Столична община за 2024 г., с докладчик Васил Терзиев", като посочиха, че на 58-а страница от него фигурират въпросните три подземни паркинга, за които по-рано алармираха.

"Припомняме, че построяването на паркингите не е обсъдено с директорите на училищата и детската градина, а сега виждаме и лъжата от страна на районния кмет", заявяват от ГЕРБ, цитирани от пресцентъра на партията.