Министърът на регионалното развитие и благоустройството от квотата на "Има такъв народ" Гроздан Караджов нарече "лъжа" обвиненията на премиера Кирил Петков, че МРРБ е искало 3,9 млрд. допълнително и че ще дава пари на "крадливи фирми" през обществени поръчки за АПИ. Караджов обясни, че Кирил Петков също така се допитвал до баща си относно района на Кресна, където се търсело вариант хем да се строи, хем да има разбирателство с еколозите.

"Първият разговор за Кресненското дефиле съм провел в кабинета на министър-председателя преди 4 месеца. За консултация министър-председателят повика баща си", заяви Караджов и продължи:

"И аз водих с него повече от час разумен разговор по този въпрос. Предложението за етапност дойде от бащата на Кирил Петков, изключително разумен човек и отдаден еколог, без ирония го казвам, а на следващата среща след няколко седмици Кирил Петков предложи поетапното въвеждане - сега да се използва процедурата, а после да се добави допълнително платно".

Само ден по-рано лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението и разваля коалицията. Караджов съобщи, че още вчера е подал оставка.

"Това, което ви беше представено вчера, че едва ли не аз или ИТН сме поискали 3,9 млрд. допълнително в бюджета на МРРБ е лъжа. Никога не съм искал това, няма такъв ред в моите искания", заяви Караджов в началото на изявлението си.

"Аз информирах за сериозна дупка - в бюджета от 3,9 млрд., която се получава", поясни министърът.

По думите му от бюджета на регионалното министерство са били прехвърлени 1,2 млрд. за стари плащания и още толкова - също за стари, започнати плащания, с които бюджетът на МРРБ е натоварен допълнително. Караджов твърди, че премиерът Кирил Петков поел ангажимент, че средствата ще се добавят в актуализацията на бюджета.

"В обновената план-сметка на държавата изобщо няма заложени пари за строителството на магистрала "Хемус" и на скоростния път Видин - Ботевград", информира министърът и добави:

"Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства за МРРБ. Има натрупан дефицит, а не пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми".

По думите му министърът на финансите Асен Василев обяснил, че пари за "Хемус" и скоростния път няма да има, докато не се разплете казусът с инхаус процедурите.

"В паниката, че изпускат управлението, започнаха по същия начин да говорят, както при избора на гуверньор на БНБ, за крадливите фирми, за неща, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ни напускане, нито отговарят на фактите", категоричен беше Караджов.

Министърът отбеляза още, че в края на януари е изпратил флашка с информация до Петков, Василев и Рашков за "драмите" с инхаус процедурите и с въпроси как ще се действа нататък, поискал и среща, която се състояла 5 месеца по-късно. 

"На нея тема беше какво правим с инхаус договорите и с цялата тази плетеница - ще ги прекратяваме ли, или не. На срещата беше и Рашков, който вчера даде някаква информация че едва ли не ние тайно подготвяме вариант да заобиколим правилата. След срещата началникът на кабинета Лена Бориславова изпрати мейл до всички нас - Караджов, Василев, Петков, Андрей Цеков, Анна Адамова, Ивайло Стайков, Жана Докова. Той гласеше: "Здравейте! Парен каша духа. Затова фиксирам писмено постигнатите договорки на срещата за АМ "Хемус". Създава се работна група между МФ и МРРБ, която има за цел да изработи проектозакон под надслов "Закон за довършване на откраднатата магистрала". Той важи за всички лотове", каза Караджов, изчитайки и останалите задачи, посочени в писмото.

"За съжаление никога през живота си не съм чувал толкова лъжи, изречени от един човек, камо ли по мой адрес", заяви Караджов в отговор на обвиненията на премиера Кирил Петков, че ИТН е във властта само за обществени поръчки през АПИ и иска да плати на фирми, близки до предишното управление.

Председателят на парламента Никола Минчев пък заяви, че до момента в Народното събрание не са постъпвали документи за персонални промени в Министерския съвет.