Опозицията в парламента очаква оставката на целия кабинет, няма да подкрепи нови министри в състава му, нито пък избора на Бойко Рашков начело на КПКОНПИ.

Това стана ясно от изявленията на ГЕРБ и ДПС в парламентарните кулоари.

"На мястото на г-н Петков в тази ситуация бих поискал вот на доверие и чак тогава бих говорил за кабинет на малцинството", каза Тома Биков.

И констатира, че работата на това Народно събрание и на това правителство е блокирана. Това правителство не може да продължи да работи, заяви Биков.

По думите му първите два своеобразни вота на доверие ще бъдат гласуването на актуализацията на бюджета и изборът на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

Десислава Атанасова посочи, че ГЕРБ са разтревожени за държавата, тъй като ще настъпи и политическа криза освен другите кризи. На този етап обаче партията изчаква да види развоя на процеса, отговориха от ГЕРБ на въпроса дали ще внесат вот на недоверие.

"Тъжно и трагично е, че правителството се разпада не поради дълбоки идеологически противоречия, а поради взаимни обвинения в корупция и некомпетентност", коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Тези, които дойдоха със заявката за нулева толерантност към корупцията, след шест месеца вече достигнаха до ниво "нулева толерантност" помежду си", отбеляза тя. По думите ѝ от вчера сме свидетели на грубо погазване на елементарни етични норми между политици и това никак не е полезно за обществото.

"Мнозина от тях говориха за промяна, за различно политическо поведение - демонстрациите, които в последната седмица-две се правят и в пленарната зала, и между частите на четворната коалиция, която вече е тройна, са език на омразата и взаимни обвинения, посочи Атанасова. Това не ни радва, напротив - тревожи ни, защото сме загрижени за държавата, загрижени сме, че след серия от кризи вероятно ще настъпи и политическа", допълни тя.

"Мисля, че това правителство с този мандат и този персонален състав очевидно не може да продължи да работи. Ние сме носили отговорност за управлението, когато сме били управляващи, не ни карайте да носим отговорност, когато сме опозиция", добави и Тома Биков.

"Чакаме оставката на целия кабинет. Нови министри в този кабинет няма да подкрепим", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ заяви, че в момента не съществува темата с правителство на малцинството от юридическа гледна точка.

"От политическа гледна точка има заявки за подаване на оставки, а процедурата е ясна. Те трябва да бъдат внесени в Народното събрание, да бъдат разгледани. Ние от ДПС от първия ден на това правителството, на което дадохме оценка, че е най-лошото от демократичните промени насам, очакваме заедно с оставката на вече заявените министри в Народното събрание, да се внесе и оставката на целия кабинет", заяви Карадайъ.

Той беше категоричен, че партията отдавна е изказала мнението си за Бойко Рашков, като даде да се разбере, че няма да гласуват той да застане начело на антикорупционната комисия.

Карадайъ напомни, че оценката за действията на вътрешния министър ДПС е дало още по време на изборите миналия юли, а вече и в Брюксел, и в ЕП, са наясно с поведението на Рашков и "беззаконията и превръщането на полицията в милиция по време на изборите".