Русия ще третира всички чуждестранни наемници и чуждестранни оръжия, изпратени в Украйна, като легитимни военни цели, заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя коментира на пресконференция в Москва съобщенията от тази седмица, че Естония, страна членка на НАТО, обмисля дали да изпрати свои войски в Украйна. Такива предложения са правени и от други европейски държави, включително от Франция.

Говорителката на руското външно министерство също така определи думите на британския министър на външните работи, Общността на нациите и развитието Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия за атаки срещу територията на Русия, като налудничави, антируски и агресивни.

При посещението си в Киев на 3 май Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели във вътрешността на Русия и зависи от Киев дали да го направи или не.

Казаното от британският външен министър накара също така Москва да предупреди Лондон, че може да нанесе удари по британски военни обекти и оборудване както във вътрешността на Украйна, така и на други места, ако британски оръжия бъдат използвани от Киев за удари на руска територия.

Междувременно от Министерството на отбраната обявиха, че руските въоръжени сили са установили контрол над още три селища в Украйна - две в североизточната Харковска област и едно в Запорожка област на югоизток.

Руски войски са превзели Глибоке и Лукянци в Харковска област, както и Работино в Запорожка област, се казва в изявлението.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди достоверността на информацията за обстановката на бойното поле чрез независими източници.

САЩ дават още 2 милиарда на Украйна

САЩ ще отпуснат допълнително военно финансиране за Украйна в размер на два милиарда долара, съобщи днес американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от световните агенции.

Той съобщи това на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Киев.

Новият пакет военна помощ ще бъде насочен към инвестиране в индустриалната база на Украйна, уточни Блинкън.

Той каза още, че Съединените щати освен това ще изпратят спешно на Украйна боеприпаси, бронирани машини, ракети и средства за противовъздушна отбрана, за да осигурят бързото им доставяне до фронтовата линия, в момент, когато украинските сили се опитват да отблъснат руската сухопътна офанзива в североизточната Харковска област.