"Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Става въпрос за размера на увеличението на пенсиите. Надзорният съвет на НОИ взе решение размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11%. И то в съответствие с всички правила как се определя размер на пенсии и кой е органът, оправомощен да извърши това", заяви служебният премиер Димитър Главчев по повод искането за извънредно заседание на Народното събрание.

"Не може пенсиите на хората да са предизборен плакат или някакъв друг вид агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", добави министър-председателят.

Всичко върви по план в организирането на прозрачни и честни избори, увери още премиерът. Главчев добави още, че от министерството на електронното управление са му докладвали, че всичко по удостоверяването на машините върви по план и графикът се спазва.

Премиерът каза още, че е провел среща с "Прозрачност без граници" и председателя на сдружението Франсоа Валериан, който е останал доволен от предприетите действия на Министерския съвет в посока на гарантирането на прозрачни и честни избори.

Премиерът Главчев коментира и президентските избори в Република Северна Македония, като подчерта, че България няма да бъде пречка пред европейския път на Скопие, стига РСМ да изпълнява подписаните договори.

"Многократно сме заявявали, че сме "за" европейската перспектива пред тях, само че те трябва да извървят пътя си, ако имат такова желание, да станат членове. Но това минава през спазване на всички договори. Първия подписахме през 2017 г., след това през 2022 г. във формат с целия ЕС, и ако продължават да имат желание, би трябвало да спазват всички договорености. Ние няма в никакъв случай да сме пречка пред РСМ да се присъедини към ЕС", коментира още премиерът.

И той, и президентът вече отправиха призив към новия държавен глава на РСМ Гордана Силяновска, че международните договори трябва да се спазват - по повод нежеланието й да нарече цялото име на РСМ, според Преспанския дговор по време на президентската клетва, когато тя каза само и единствено "Македония".