Провокатори с криминално минало щели да се включат в протеста на полицаи, пожарникари и надзиратели в събота. С такава информация разполагало правителството. Данните представил вътрешният министър Бойко Рашков на оперативното му заседание днес. Според тях инициаторите били някои лица от списъка на 19-те, който Кирил Петков връчи на Иван Гешев, съобщи говорителят на МС Лена Бориславова след заседанието.

"На протеста в събота се подготвят провокации на хора, които не са свързани с МВР", обяви тя.

На оперативното заседание били обсъдени предстоящите протести, организирани от синдикатите на полицаи и пожарникари. Премиерът възнамерявал днес да се срещне с техни представители, за да обсъдят проблемите им. Служителите в държавните силови ведомства излизат на протест, недоволни от бюджета и с настояване за 20% увеличение на заплатите.

"По повод организацията, която тече, въпреки диалога, който е налице между протестиращи и правителството, на оперативно заседание бяхме информирани от министър Рашков, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в тези протести", каза тя.

"Част от тези лица са купувачи на гласове в различни региони. Освен това мога да споделя още, че за поне едно от лицата, които присъстват в списъка от 19 души, който разпространи министър-председателят и предостави на прокуратурата, също има данни, че съдейства за организирането на по-масови протести, въпреки течащия диалог с правителството", направи препратки пред медиите Бориславова.

"Да, става въпрос за данни, съгласно които криминално проявени са стимулирани материално да участват в протеста", повтори Бориславова в отговор на журналистически въпрос.

 

Лена Бориславова коментира и раздора с БСП по темата АЕЦ "Белене", като посочи, че "България ще продължи да разчита на своята ядрена енергетика и въз основа на данни кой проект е най-правилно да бъде доразвит", ще бъде взето решението.

Говорителката на кабинета поясни и защо сме поискали отсрочка от месец за Плана за възстановяване и устойчивост. По думите й целта й била да се нанесат такива корекции, които да ни позволят след това пълноценно да усвоим средствата. 

"Този един месец няма да се отрази на усвояването на средствата, а само ще допринесе да има възможност да бъдат усвоени", успокои тя. По думите й ежедневно се действа по Плана, а "новото правителство на третия ден замина за Брюксел".

След вчерашното заседание на КСНС и констатацията, че армията ни изостава в модернизацията, кабинетът е одобрил още инвестиционни разходи по бюджета за 2022 за запълване на дефиците й.

Министрите са решили да приемат оферта за 35,5 милиона лева за радиокомуникационно оборудване на танковете, за да попълним дефицита, тъй като в момента екипажите им не можели да комуникират помежду си. За модернизация на танкове Т-72 ще се осигурят пък други 99 млн. лв., допълни Бориславова. Тези разходи са заложени в бюджета, уточни тя.

"Други две решения бяха приети за одобряване на инвестиционни разходи в рамките за залегналия бюджет за 2022 г. за попълване и подобряване мобилността силите за специални операции с разход от 60 млн. лева за закупуване на бронирани и високопроходими автомобили'', обясни още Лена Бориславова.