"Не получихме отговор. Получихме съмнителна атака", това заяви председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов по повод обвиненията от "Има такъв народ", че през последните 4 дни са променили позициите си, настоявайки за конкретни имена на министри.

Лично Тошко Йорданов атакува десните, че с условията си ще предизвикат нови избори и че се опитват да кадруват в бъдещия кабинет, след като те дадоха за пример трима от служебните министри - на икономиката - Кирил Петков, на финансите - Асен Василев, и на образованието - Николай Денков, които се ползват с доверие и биха могли да останат и в редовно правителство. От партията на Слави Трифонов обаче използваха като довод обвинения срещу Василев, когото самите те вече каниха за министър, но получиха отказ, че преди години, чрез своя фирма откраднал интелектуална собственост. Василев водил съдебен спор, приключил с подписано извънсъдебно споразумение.

"Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде министър", заключи Йорданов. 

"Последните дни участвахме в разговорите. Направихме оценка и счетохме да я споделим. Ние имаме публична отговорност. Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, не получи отговор. Ще има ли политически ангажимент или ще продължим да водим раздумки", отвърна задочно Иванов, който беше категоричен, че тласкат страната към промяна, а не към нови избори.

Той коментира, че са поставили въпроса за личностите и са дали пример с тримата служебни министри като са поставили въпроса формулата, която ще се предложи, да има разграничение от ГЕРБ и ДПС.

"Оставаме в очакване от ИТН да предложат кабинет, да дадат формулата. И ние ще преценим дали ще подкрепим това. Нека не ни прехвърля отговорността, че някой не може да предложи кабинет. Тласкаме страната към това да се излъчи управление, което може да я промени. Не сме се отказали да се опитаме да се излъчи правителство. Искаме ясен политически ангажимент, не просто разговори по посока на луната. Без ясен политически ангажимент става дума за котка в чувал. Ако някой търси нашата подкрепа, ще намери начин да анонсира министрите. Фактологията, която Йорданов развя в парламента, повишава и нашите очаквания от бъдещите министри. Посочихме три имена като пример за профила на хората, които искаме да видим в кабинет. Не мисля, че става дума за кадруване от наша страна", каза още лидерът на "Да, България".

И добави: "Имаше свободни разговори, а не преговори. Преговори означава с ясен политически край. Разговорите продължават. Ние не сме се отказали, ако нашите очаквания бъдат удовлетворени, да продължим. Очакваме като бъдат одобрени министрите, да се срещнем с тях. Не можеш да се надяваш, че ще поставиш някой в ъгъла и той ще гласува, иначе ще го обвиниш, че той ще предизвика изборите. Поставихме принципни въпроси и нямаме отговор от тях. Няма да коментирам имена, които не са официално обявени. За първи път от много години имаме шанс и ДПС и ГЕРБ да ги оставим настрана от упражняването на власт".

Дончева: Всички бизнесмени водят дела, понякога губят

"Гражданските дела в бизнеса са ежедневие. Всички бизнесмени, които се намират в залата, или не са тук, но са народни представители, знаят, че те водят дела срещу някого за неуредени сметки и спорове, или някой води дела срещу тях. Част от тези дела ги печелят, част губят, по част от тях подписват споразумение", заяви междувременно Татяна Дончева от "Изправи се! Ние идваме!" от трибуната на парламента, с което защити Асен Василев.

"Не гледайте на това като сензация във връзка с морала на един министър. Моля ви, разбира се, да дадете отговор на обществото, но спокойно и с оглед на фактите, защото когато аджамиите влязат в игрището на политиката, стават контузии, понякога падат тежки предмети с тежки физически последици", обърна се тя към премиера Стефан Янев, който беше на изслушване в Народното събрание за състоянието на бюджета и икономиката.

"Г-н Василев също е тук в залата, няма нужда да ставам негов адвокат, обърнете се към министъра", отвърна той.

Самият Василев заяви, че вижда дългата ръка на ДПС и "Има такъв народ" и подчерта:

"Спечелил съм всички дела в Ню Йорк. Странно е защо, след като ме каниха за министър три пъти, сега изведнъж решиха, че съм проблемен".